A geotextília használata

geotextília használata

Jelen blogbejegyzésünkhöz az adta az ötletet, hogy összegyűjtsük egy csokorba, hogy mi mindenre is jó a geotextília. Korábbi bejegyzésekben volt már szó arról, hogy milyen felhasználási módjai vannak a kertben, vagy egy kerti tó esetében, esetleg a kavics alá.

Előfordult-e már Önökkel, hogy gyönyörű, karban tartott kertet láttak? Sehol egy gyom, sehol egy makrancos virág, netán málnahajtás. Hazatérnek saját kicsi kertjükbe, és csak azt érzik, hogy a gyomok elleni harc a végtelenségig nyúlik, térben és időben egyaránt.

Ötletek: mi mindenre lehet használni a geotextíliát?

Az ember hihetetlenül leleményes tud lenni, ha rendelkezésére állnak a megfelelő eszközök. Egyik szép példa erre a geotextília használata, amiből nem kell nagyon sok, mégis szuper módon tudjuk hasznosítani a kertünk különböző területein.

Használjuk hagyományosan, a kerti gyep alá!

Nagyon sok bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha befektetünk a kert gyepesítésénél a geotextíliába. Ez a sűrű szövésű anyag ugyanis annyira leárnyékolja a gyep alatti földet, hogy a mélyben megbúvó gyomnövények magvai, tarackjai nem találnak utat a felszínre. Persze az átfedések mentén még próbálkozni fognak, és tán egy-két növény utat is talál, de ez elenyésző ahhoz képest, milyen harcot vívhatunk a geotextília használata nélkül.

Érdemes térkövezéshez is geotextíliát használni!

Pénzspórolás, esztétikum, praktikum… Nagyjából ezekkel a szavakkal jellemezhető a térkövezett udvar, kocsibeálló vagy csak a járda. Pénzt spórolunk, mert nincs szükség a fűnyíró gyakori használatára. Esztétikusan nézhet ki egy jól megtervezett és kivitelezett térköves udvar, hiszen a geotextília elválasztja egymástól hosszú távon a talajt és a kitöltő anyagot, nem fog keveredni, egyenletes lesz hosszú ideig a térkövezett terület. Praktikus, hiszen nem lesz sáros az ember lába esős napok vagy télvíz idején, mikor hulla fáradtan hazaérkezik a napi munkájából.

A geotextília nagyszerűen alkalmazható a térkő vagy más térburkoló elemek alá, hogy ezzel megakadályozzuk a gyom feltörését. A térkő melletti illeszkedés mentén nem bukkannak majd ki a növények, nincs szükség arra, hogy gyomláljunk.

Tudta-e, hogy ennek ellenére még mindig megjelenhet a térkő mentén a gyom? A magok ugyanis a térkő közé hullva kikelhetnek, amit a geotextília nem tud megakadályozni.

Gyűjtsünk esővizet az öntözéshez, ha kell tisztítsuk meg!

Mivel is lehet megtisztítani az összegyűjtött esővizet? A különböző szövési sűrűségű geotextíliákkal, amiken fennakadnak a szennyeződések.

Kerti tó alá is felhasználható

Tegyük a kerti tó fólia alá, így megvédi az anyagot a kavicsok éleitől, vagy a talajban maradt gyökerektől, esetleg a tóba hulló élesebb objektumoktól (pl.: faág). Természetesen megfelelően lehet védekezni a tóba hulló tárgyaktól akkor is, ha a tó fölé helyezünk geotextíliát, ami védi a tavat.

Tudták-e, hogy bizonyos tófóliák garanciálisak? És azt, hogy a garancia a geotextília használatához kötött a tó kialakításánál?

Geotextília védhet a rágcsálók ellen

Vannak olyan kertészek, akik a geotextíliával is sikeresen védekeznek a rágcsálók, vakondok ellen. Bár a vakondok elleni védekezés legjobb módja mégis a vakondháló, nem zárja ki egyszerre a geotextília használatát sem.

A geotextíliát érdemes használni, hiszen hosszú távon rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatunk meg általa. Legyen szó az otthon körüli teendőkről, a kert gondozásáról vagy bármi egyébről, praktikusságának köszönhetően biztosan jól járunk az alkalmazásával.

Amennyiben további kérdése merülne fel, készséggel állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ