Az automata öntözőrendszer téliesítése

Az automata öntözőrendszer nagy segítséget jelent a kertészek számára, hiszen rengeteg idő takarít meg a számukra. Ugyanakkor így sokkal hatékonyabb és költségkímélőbb is a kertek, a pázsitok és a sportpályák öntözése. Tavasztól késő őszig szinte semmi dolgunk nem marad így, hiszen az öntözőrendszer ellátja a növényeket a megfelelő mennyiségű vízzel.

A téli fagyok beállta előtt azonban nem szabad megfeledkezni az automata öntözőrendszer téliesítéséről, hiszen a rendszerben maradt víz komoly károkat okozhat, ha megfagy. Az öntözőrendszerek télesítését legkésőbb november végére el kell végezni, de ha már hamarabb beköszöntenek a fagyos napok, akkor már korbábban is nekiláthatunk a feladatnak. Az első lépés a főcsapok elzárása, hogy ne jusson több víz a rendszerbe. Ez azonban nem elégséges, hiszen a vezetékekben így is marad víz, ami ha megfagy, szétrepesztheti a csöveket.

Az automata öntözőrendszer telepítése során sokan leeresztő szelepeket is beiktatnak a rendszerben, amelyek segítségével a víztelenítés könnyen megvalósítható. De az sem gond, ha kihagytuk ezeket a szelepeket. A csövek víztelenítése más módszerrel is megoldható. Használhatunk kompresszorokat is, amelyek segítségével az összes vizet ki lehet fúvatni a rendszerből. Ha a vezetékek mélyebben futnak a talaj felszíne alatt, akkor valószínűleg nem okoz gondot a benne marad víz, de az automata öntözőrendszerek téliesítését ilyenkor is ajánlott elvégezni. A vezetékek mellett az egyéb eszközök fagymentesítéséről is gondoskodni kell, hogy tavasszal probléma nélkül üzemeljen tovább a rendszer.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ