Az öntözőrendszer homokszűrőjéről

Az automata öntözőrendszerek, ha jól vannak kialakítva, működnek, mint az álom. Nincs szükség arra, hogy felügyeljük a működésüket, nem kell mindennap ugyanazon időközökben beindítani, majd leállítani, ha esik, akkor lekapcsolni, nyugodtan mehetünk nyári szabadságra is. Itt az ideje, hogy szót ejtsünk az öntözőrendszer homokszűrőjéről. Mert mi fog történni, ha homok kerül a gépezetbe? Erre a kérdésre keressük mai bejegyzésünkben a választ.

Mi a homokszűrő és mi a feladata?

Az öntözőrendszerek tartozékai a szűrők. A szűrők biztosítják a víz tisztítását, kiszűrik az apróbb és nagyobb lebegő részecskéket. Mindez azért fontos, hogy az alkatrészeket, csöveket, szelepeket, fúvókákat, porlasztókat védjék a szemcsék okozta koptató hatástól, rongálástól, eltömődéstől. Vannak olyan szűrők, melyek épületek vízhálózatára csatlakoztathatók, ezzel szűrik meg a vezetékes ivóvizet, hogy emberi fogyasztásra még alkalmasabb legyen.

muanyag-hidrociklon

Növények esetében nincs szükség olyan minőségű szűrőre, amit az emberek ivóvizének szűrésére használnak. Az automata öntözőrendszerek homokszűrőinek elsődleges feladata, hogy megakadályozza, hogy a homok, vagy a lebegő szennyeződések eltömítsék az egyes elemeket. Használatával elkerülhető, hogy a kopó alkatrészek idő előtt tönkremenjenek, cserélni kelljen őket.

A szűrőkről általában

A szűrőket különféle kivitelben, anyagban, méretben meg lehet vásárolni. A szűrőkhöz tartozó szűrőbetéteket ki lehet venni, meg lehet tisztítani, esetleg ki lehet cserélni, ha az állapota úgy kívánja. Több méretben kapható, vagyis figyelembe vehetjük, mekkora a szűrendő víz mennyisége, mekkora felületet kívánunk öntözni.

acélhálós szűrőbetét

Az automata öntözőrendszerek szűrését lamellás vagy hálós szűrőkkel oldják meg. A vezetékes víz és a kútvíz szűréséhez a hálós szűrőket használjuk, míg a tavak vizének lebegő szennyeződését a lamellás szűrővel tisztítjuk meg. A hálós szűrők egy speciális fajtája a homokszűrők, vagy más néven hidrociklonok.

Az öntözőrendszer homokszűrő

Akár a vezetékes hálózati vízből, akár kútvízből öntözünk, számolnunk kell azzal a ténnyel, hogy mindenképpen tartalmaz különféle szennyezőanyagokat. A vezetékes víz esetében lehet ez homokszemcse, a vízhálózat csőrendszeréből belekerülhetnek mikro, makro darabok, amiket ha nem szűrne ki a rendszer, akkor komoly kárt tehetnének az öntözőrendszerünkben.

A kútvíz egy igen praktikus alternatíva a növekvő közüzemi vízdíj elkerülésére. Nagyon sokan esküdnek arra is, hogy a kutak vize sokkal jobb minőségű öntözés szempontjából, mint a klóros, vezetékes ivóvíz. A homokszemcsék azonban itt is megtalálhatóak, sőt, a növényi részecskékkel együtt kell megoldást találni a szivattyú és az öntözőrendszer hosszútávú működése érdekében. A különböző nagyságú szűrők különböző szemcséjű szennyeződést lesznek képesek kiszűrni, és nem engedik, hogy kár essen az öntözőrendszerek elemeiben.

A homokszűrő karbantartása

Mint minden működésben lévő öntözőberendezéshez tartozó alkatrésznek, a homokszűrőnek is szüksége van időről időre egy alapos karbantartásra. A csapvizes öntözés esetén egy évben elegendő a téliesítés előtt, valamint a tavaszi szezon kezdetén kitakarítani a szűrőket. A kútból történő öntözés esetén a szűrők karbantartása nagyban függ attól, milyen minőségű, tisztaságú a kút vize.

Az automata öntözőrendszer telepítésénél tehát figyeljünk arra, hogy alaposan tervezzük meg a rendszerünket. Abban a kérdésben, hogy milyen szűrőt, vagy szűrőket érdemes beszerelni, kérjük szakértők segítségét.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ