A mezőgazdasági területek jó, ha számításba veszik, hogy a Föld klímaváltozása megkezdődött, amihez az ember nagy mértékben hozzájárult. A csepegtető öntözés a fenntartható öntözéses rendszerek egy olyan módja, ami elősegíti a vízzel való takarékoskodást úgy, hogy az öntözés mégis hatékonyan működik. Ugyanakkor nem zárja ki, hogy összegyűjtsük az esővizet. Vajon érdemes-e tartályokba összegyűjteni, hogy a későbbiekben azt használjuk fel az öntözéshez? Vagy érdemes-e a csepegtető öntözést tartályból végezni, ha azt a vezetékes ivóvíz-hálózatról töltjük fel? Természetesen igen, erről szól a mai blogbejegyzésünk.

A csepegtető öntözés

csepegtető öntözés a fenntartható öntözéses technológiák egyik legmodernebbje, aminek életre keltésében nagy szerepet játszik a globális klímaváltozás. Azon félsivatagos, aszályra hajlamos területeken fejlesztették ki, ahol az éves hulló csapadék és a felszíni vízfolyások alacsony vízállása nem tette lehetővé a nagyüzemi, felszíni öntözőrendszerek kialakítását és használatát.

A csepegtető öntözéssel a vízfogyasztást alacsony szinten tartjuk, mégis hatékonyan öntözzük a növényeket, mert közvetlenül a tőhöz juttatjuk az öntözővizet, amit így a növény teljes egészében fel tud venni a gyökérzónán keresztül, nincs nagy mértékű elpárolgás, vízpazarlás. A csepegtető testekkel az elhasznált víz mennyisége óránként néhány liter.

A modern öntözés mellett lehetőségünk van arra is, hogy tápoldatokat adagoljunk az öntözővíz mellé, amihez külön tápoldat-adagolót kell beszerelni a csepegtető rendszerbe.

Csepegtető öntözés tartályból

A csepegtető öntözéshez használhatunk többféle tartályt, ha vezetékes vízhálózatról, vagy kútból szeretnénk feltölteni azt, esetleg ha az esővíz felfogására szeretnénk megtalálni az ideális eszközt. Sőt, házilag is lehetőségünk van kiépíteni a csepegtető öntözéshez a tartályt, de ha igazán szakszerűen szeretné kivitelezni, vegye fel velünk a kapcsolatot. Ide sorolhatjuk a már előbb említett tápoldat adagoló tartályt is, amivel biztosíthatjuk a növények egyenletes tápanyagellátását is.

Az esővíz felfogása általában acél, vagy műanyag tartályokban történik, majd ezt követően használhatjuk fel például kertünkben a csepegtető öntözéséhez. Az esővíz egy lágy víz, nincs benne oldott állapotban semmilyen ion, így keményedésre sem hajlamos. A növények könnyebben hasznosítják a lágy vizet, mint a vízkövesedésre hajlamos, kemény vizet. Egyre gyakrabban esik meg kertépítésnél, hogy az öntözőrendszerek telepítéséhez föld alatti esővízgyűjtő tartályokat is helyeznek el. Így lehet raktározni az esővizet, és a megfelelő szűrés után (nehogy eltömődjön a rendszer) vezethetjük is a csepegtető rendszerbe.

A kisebb kertekben is nagyon népszerű hidrofor tartályokat is ráköthetünk az öntözőrendszereinkre, így a csepegtető rendszerünkre is. A lényeg az, hogy az öntözéshez szükséges szivattyút kiiktassuk a rendszerből, főleg, ha a víz továbbjuttatását a csepegtető csőrendszerbe meg lehet oldani másképp. Ugyanis a hidrofor tartály egy átmeneti tároló szerepét tölti be, így kis mennyiségű öntözővíz esetén sincs szükség arra, hogy a szivattyút folyamatosan használja a rendszer.

Akár saját magunk szeretnénk kiépíteni a csepegtető öntözőrendszerünket, akár felkérik szakembereinket ezen munkára, az öntözőberendezéshez használt elemek, így a tartályok beszerzésében, vásárlásában is segítségére lehetünk.