A fúrt kutak téliesítéséről sem feledkezhetünk meg

Tévedünk, ha azt hisszük, hogy a tél beálltával nem marad tennivaló a háztáji kertekben. Bár a munka javát elvégezzük az őszi hónapok alatt, de télen sem pihenhet a gondos kertész. Még a keményebb fagyok beállta előtt gondoskodni kell a fúrt kutak téliesítéséről is, hiszen az érzékeny műanyag csövekben nagy kárt tehet a jég. A vizet le kell engedni a locsolótömlőkből, és azokat ajánlott fagymentes helyen tárolni egészen tavaszig. A kutakat működtető berendezéseket is érdemes eltenni.

A felszíni szivattyúkat is vízteleníteni kell, és azokat is érdemes óvni a hidegtől, hogy tavasszal gond nélkül üzembe lehessen helyezni. A búvárpompák, ha a fagyhatár alatt vannak, akkor nem szenvednek károsodást, azonban, ha nem használjuk azokat napi rendszerességgel a lakás vízellátása céljából, akkor áramtalanítani kell, ugyanúgy mint az áramlásszabályozókat. A fúrt kutak téliesítése könnyen elvégezhető, és ezáltal megkímélhetjük a kert vízforrását a különböző sérülésektől, amelyeket a fagyás okozhat.

Ha a fúrt kút vízszintje magasan áll, közel a felszínhez, akkor fagytalanító csövet használva kiszoríthatjuk a vizet, ezzel is kímélve a csövet a szétrepedéstől. De akár egy tömlő segítségével le is szívhatunk a vízből, hogy annak szintje ne érje el a fagyhatár (kb. 80 cm), így nem okoz gondot a nagyobb hideg sem. Bár az utóbbi évek időjárása nem követeli meg a szigorúbb intézkedéseket, azért jobb felkészülni mindenre. Így nem érhet meglepetésként a tavaszi beüzemelése a vízellátó rendszereknek.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ