Hogyan távolítsuk el a kerti tóban felgyülemlett iszapot?

A kerti tóban lévő iszap eltávolítása rendkívül fontos, a vízben lévő élőlények, halak és vízinövények számára. Hogyan végezzük el az iszapmentesítő munkálatokat, milyen eszközt érdemes erre a célra felhasználni? És vajon az év bármely időszakában végezhető tevékenység, vagy van-e időponthoz kötve?

Ezekre a kérdésekre is megkeressük a válaszokat a mai blogbejegyzésünk alkalmával.

Kerti tavak

A kerti tavak szépséges díszei lehetnek a kertünknek, érdemes tehát kifejezetten nagy figyelmet szentelni a témának. Miért? Véleményünk szerint egyrészt azért, mert összkép szempontjából nem mindegy, hogyan néz ki, másrészt mert a kerti tó lényegében a természetes állóvizeinket hivatott leutánozni, és noha a mérete egyszer sem fogja megközelíteni egy igazi tó méretét, a biológiai folyamatok ugyanúgy játszódnak le bennük.

Azért, hogy optimális szinten tartsuk a kerti tó vízértékeit, fontos, hogy időről időre elvégezzünk bizonyos karbantartási munkálatokat. Ilyen például a kerti tó iszapjának eltávolítása, az elhalt növényi hulladék kiemelése, vagy az alga eltávolítása.

A kerti tó iszaposodásának folyamata

A kialakítást követő 2-3 éven belül már felmerül a kérdés, hogy mit kezdjen a tó gazdája a fennálló, cseppet sem édeni környezettel? A tó alján az iszapréteg felhalmozódása egy természetes folyamat a természetben, tehát valamilyen szinten a mesterségesen kialakított tavacskánál is. De az ember nem azért hoz létre dísztavakat, hogy aztán a nagy mennyiségű iszap elrontsa a látképet. Komolyan kell venni a fennálló problémát, mivel ha nem teszünk semmit, a telepítést követő negyedik és ötödik évben már újra kell telepíteni a tavat.

Azonban az iszapelszívó berendezés segítségére lehet, mivel ára töredéke lesz egy új tó telepítésének, valamint évről évre segít elvégezni a tó iszapmentesítését.

Milyen időszakra tegyük a kerti tó iszapjának eltávolítását?

Ősszel mindenképp érdemes kitakarítani a kerti tavat, hiszen az őszi falevélhullás alkalmával sok bomló szerves anyag jut a vízbe. Ha a lehulló leveleket folyamatosan eltávolítjuk egy hálóval vagy egy szkimmerrel, kevesebb lesz a tóban található törmelék.

szkimmer1

A tó aljában található iszapréteg eltávolítása fontos, mert ahogy nő a hőmérséklet, úgy gyorsul a tóban a bomlási folyamat sebessége. Az ekkor keletkezett melléktermék szennyezni fogja a vizet.

Tél előtt a felesleges iszapot ki kell porszívózni. Ha így teszünk, akkor nagyon kevés iszap fog felhalmozódni a mederben a téli szezonban. Ez a minimális iszap viszont szükségszerű, hiszen a tóban élő mikroorganizmusok is részt vesznek a mesterséges kerti tó biológiai körforgásában. Lényegében az iszapban élő nagyon pici élőlények szűrik meg a vizet a szennyezőanyagoktól mikor kitavaszodik, de a tótechnika beüzemeléséhez még nem biztos az időjárás, vagy még nem tudjuk kellő hatékonysággal működtetni.

Mivel lehet a kerti tó iszaprétegét eltávolítani?

A tó iszaprétegét könnyedén ki lehet szippantani a Pontec PondoMatic iszapszívóval. Ehhez megfelelő készülék vásárlása ajánlott, ami kompakt, könnyen hordozható, és kifejezetten medencék és kerti tavacskák tisztításához találták ki. A motor teljesítménye kellően nagy ahhoz (1400 W), hogy a tó alján lévő szennyeződéseket kiszívja. A 30 literes tartályból az intelligens vezérlés automatikusan üríti az iszapot.

pontec-pondomatic-iszapszivo

Összefoglalva, érdemes a kerti tó iszapját eltávolítani minimum egyszer, őszi időszakban, de természetesen, ha a környezet megköveteli, többször is hasznos nekiállni.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ