Hogyan válaszd ki a megfelelő szórófejet?

Ahhoz, hogy az ideális öntöző kiépítésre kerüljön, először is alaposan meg kell tervezned a rendszert. A folyamat egyik legkritikusabb pontja az ideális szórófej kiválasztása. Ne csüggedj, ha benned is felmerül a kérdés, hogy hova milyen típust érdemes telepíteni, ezzel kapcsolatban ugyanis sok kerttulajdonos bizonytalan.

Az öntözőrendszer kiépítésekor számos szempontot figyelembe kell venni, de nem szabad megfeledkezni a költséghatékonyságról sem. A csepegtető akkor működik kielégítően, ha maximálisan megfelel az előírásoknak elegendő mennyiségű szórófejből és öntöző szivattyúból áll. Alapszabály, hogy egy terület vízzel való ellátása során a lehető legnagyobb mértékben ki kell használni a szórási távolságot. Ez azt jelenti, hogy minél nagyobb sugarú öntözőfejek kerülnek telepítésre, annál jobb.

A hatótávolság mellett természetesen a szórófejek mennyiségére is oda kell figyelni. Ha túl kevés kerül kiépítésre, akkor az alul-öntözöttséget eredményez, a növények pedig elszáradnak. Ha viszont túl sok van a rendszerben, akkor az sem tesz jót a palántáknak és ebben az esetben az elhasznált víz mennyiségének megfelelő plusz költségekkel is számolnod kell. A kiválasztásra kerülő szórófejek működését sok minden befolyásolhatja, amiket szintén érdemes szem előtt tartanod. Ha a kert lejtős területen van, akkor alacsonyabb intenzitással működő fejeket válassz.

Amennyiben így teszel, akkor kisebb lesz az erózió és a vízelfolyásból származó öntözési veszteség mértéke. Az alacsonyabb növényzet locsolása nem jelent akadályt, a bokrokkal betelepített területek esetében azonban szakember segítségére lehet szükséged a rendszer kiépítéséhez.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ