A kerti csap téliesítésének fontosabb lépései

A kertben a tél közeledtével egyre kevesebb tennivaló akad. Azonban van néhány fontos feladat, amelyet mindenképpen el kell végezni a fagyok beállta előtt. Az egyik fontos feladat a kerti csap téliesítése. A kerti csapok és a fúrt kutak ugyanúgy ki vannak téve a fagykároknak, ezért nem szabad megfeledkeznünk a fontos lépések elvégzéséről. Igazából a gondot az okozza ezekben az esetekben, hogy a víz fagyás során kitágul, így a műanyag és az erős fém vezetékekre egyaránt veszélyben lehetnek.

A kerti csap téliesítése tehát azzal kezdődik, hogy a vizet kiengedjük a csövekből, amennyiben ez lehetséges. Általában ezek a rendszerek tartalmaznak egy leengedő szelepet, amely segítségével ez megvalósítható. A kerti csapok esetén a talaj felszíne alatt található téli csap elzárásával akadályozhatjuk meg a víz eljutását a föld felszínén levő vezetékekben. A kerti csapot télire ki kell nyitni, hogy eltávozzon a maradék víz a rendszerből, és a tél folyamán ajánlott nyitva is hagyni. Ha a téli csap jól zár, akkor a kerti csap csöpögése megáll, miután az összes víz távozott a felszíni vezetékekből.

A kerti csap téliesítése mellett nem árt az öntözőrendszer egyéb elemeit is biztonságba helyezni. A tömlőkben maradt víz ugyanis súlyos károkat okozhat. A víztelenített tömlőket naptól védett, fagymentes helyen tároljuk a következő tavaszig. Láthatjuk, hogy a kerti csap téliesítése nem hosszadalmas és nem is bonyolult feladat. Bárki elvégezheti percek alatt, és rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, hiszen így tavasszal nem kell a csőtörések helyreállításával kezdeni a kerti munkákat.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ