Kerti tó téliesítése

kerti tó

A hideg idő beálltával a kerti tavak élőlényeiről sem feledkezhetünk meg. Bár a nagyobb tavakban az ökológia egyensúly fenntartása nem jelent gondot, a kisebb kerti tavak esetén azonban kell néhány óvintézkedést tenni. A halak képesek áttelelni a tó mélyén, ahol a víz hőmérséklete állandó. De egyes egzotikus fajokat érdemes fagymentes helyre áttelepíteni.

A növényekkel ugyanaz a helyzet. A hazai flóra képviselői jól tűrik a hideget, és akár a fagyot is. Ezért azokat bátran kint hagyhatjuk, viszont a száraz, elhalt részeket érdemes eltávolítani. A különleges tavirózsákat és egyéb, nem őshonos fajokat azonban fagymentes helyen kell átteleltetni. Az első dolog azonban a kerti tó téliesítése során, a vízbe hullott falevelek és egyéb szerves törmelékek eltávolítása. A szerves anyagok bomlásterméke ugyanis mérgező a halakra nézve. Egy iszapleszívóval a tó mélyére lerakódott szerves törmeléket is el kell távolítani, hogy azok további bomlása ne okozzon problémát később.

A műszaki berendezéseket is idejében el kell távolítani a kerti tó vizéből, hogy azok ne menjenek tönkre a hidegben. A szivattyúkra, szűrőkre a téli hónapokban nem lesz szükség. A vízből kiemelt eszközöket megtisztítva tegyük el, hogy tavasszal azonnal szolgálatba állíthassuk. Nagyon fontos, hogy ne etessük túl a halakat télen, hiszen a szerves anyag elszennyezheti a vizet. A halak bioritmusa lelassul a hideg időben, ezért elég hetente egyszer etetni azokat. A fagyok beálltával pedig ügyelni kell arra, hogy ne fagyjon be a kerti tó teljes felszíne.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ