Kihívás az öntözőrendszer karbantartás?

A jól megépített öntözőrendszer a maga útján jár. Ez a kijelentés félig igaz, ám az igazság másik fele, hogy ehhez időközönként neked is hozzá kell járulnod. Abszolút nem reális elképzelés az, hogy a rendszert elég egyszer megvásárolni és betelepíteni, aztán ennyi, kész, vége. Igenis időt és energiát kell szánni az öntözőrendszer karbantartás lépéseire, de az mindenképpen jó hír, hogy stabilan működő konstrukció esetén minimális ráfordítással elvégezheted a szükséges feladatokat. Az öntözőrendszer évente háromszor igényel alapesetben ránézést és némi törődést: a tavaszi indításkor, amikor egy komplex átvizsgálás feltétlenül dukál a rendszernek, az évközbeni kontroll idején és a téliesítés során.

A tavasz beköszöntével a rendszer újraélesztése feltétlenül szükséges. Ilyenkor a szűrőket ki kell tisztítani, ellenőrizni kell, hogy az ürítőcsap zárt állapotban van-e, majd a főcsapot lassan kell megnyitni, hogy a megiramodó víz ne okozhasson károkat, egyenként végig kell vizsgálni a szelepeket, azt figyelve, hogy rendben üzemelnek-e valamint újra kell paraméterezni a vezérlőt. Ha mindez stimmel akkor jöhet a zónánkénti ellenőrzés, amikor kiderül, hogy a szórófejek jó szögben állnak-e és megfelelő-e a vízeloszlás.

Az öntözési szezonban a vezérlőt érdemes ráhangolni az aktuális hőmérsékleti viszonyokra. Kifejezetten komfortos feladat néha napján megfigyelni a rendszert, működés közben, ez egyébként látványnak sem utolsó, ha karosszékkel vagy napozó ággyal is készülsz, akkor tökéletes élményben lehet részed. Az első fagyok beköszönte előtt, október végén néhány órás procedúrával érdemes számolnod, ugyanis főszerephez jut a víztelenítés. Ekkor a főcsap elzárását követően az ürítőcsapra kell csatlakoztatni a kompresszort és zónánként a szórófejeken keresztül a kertbe kell fújni a vizet. Ez valódi prioritás, ugyanis a fagyott víz szétfeszítheti és tönkreteheti a rendszert.

Az öntözőrendszer karbantartás a gondtalan használat alapja!

Ha a fentiekhez nem vagy rest és becsülettel végig csinálod a különböző stációkat, figyelve az időzítésre és a részfeladatokra, akkor semmilyen negatív meglepetés nem érhet. Ilyen körülmények között biztos lehetsz rendszered optimális működésében.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ