Mi fán terem a KPE cső?

A KPE cső egy közkedvelt rövidítés, ám kevesen tudják, hogy pontosan mit is rejt ez a mozaikszó. A KPE a cső anyagára, annak minőségére utal. A KPE kemény polietilént jelent, azaz a KPE cső ellenálló, nagy sűrűségű polietilénből áll. Ez lényeges információ, hiszen az LPE épp a másik oldalt képviseli, ezek a csövek ugyanis könnyűek, kis sűrűségűek. A kettő között is találhatunk variációkat, ám cikkünk szempontjából most a KPE cső, azaz a nagy szakítószilárdsággal rendelkező polietilén tartalmú kiegészítő kerül a fókuszba.

Miután megfejtettük a rövidítés jelentését jó, ha betájoljuk a KPE cső alkalmazási területét. A KPE cső elengedhetetlen része az öntözéstechnikának. Gyorskötő idomok segítségével pillanatok alatt beszerelhető. A standard szerint egy tekercs 100 méter KPE csövet tartalmaz, ám szükség esetén akár 1 méter is rendelhető belőle. Ami az öntözéstechnika lelkévé tette a KPE csövet az a forradalmian új anyag (polietilén) tartalma, hiszen így könnyen megmunkálhatóvá, szerelhetővé vált. Az elmúlt esztendők innovációjának hála rengeteget fejlődtek az öntözéstechnológiai alkatrészek, ezzel is felgyorsítva az öntözőrendszerek telepítését.

Ha egy dolgot kellene kiemelnünk a KPE cső pozitív tulajdonságai közül, akkor valószínűleg az agresszív vízzel szembeni kifogástalan ellenállását helyeznénk a dobogó élére. Ennek a jellemzőjének köszönhetően ugyanis a nagy nyomással szemben is képes tartani magát, hosszútávon, ami adott esetben, mind az öntözéstechnikában, mind a vízvezeték szerelésben lényeges szempont.

MEGOSZTÁS

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ