Mikor történjen az öntözőrendszer téliesítése?

Míg a meleg hónapokban az öntözőrendszer hűen szolgálja a növények növekedését, addig az őszi időszakban már érdemes elgondolkodni annak télre történő felkészítéséről. A legfontosabb arra odafigyelni, hogy ne maradjon a rendszerben víz, hiszen arra már a talajmenti fagyok is hatással vannak. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az öreg, rossz minőségű alkatrészek esetén is hasonló a helyzet, ezért az öntözőrendszer téliesítése nem maradhat el. S hogy mikor válik ez a teendő aktuálissá? Már október közepétől érdemes figyelmet szentelni mindennek, de legkésőbb december elejéig mindenképpen be kell iktatni a kerti feladatok közé.

Az öntözőrendszer téliesítése során elsőként a főcsapot célszerű elzárni, amivel a víztáplálást szüntethetjük meg. A vezérlő kikapcsolása után nyomásmentesíteni kell a rendszert, majd az abban benne levő vizet is célszerű kiiktatni. Így biztosak lehetünk abban, hogy a fagyok nem tesznek kárt a rendszerben, és jövőre is kiváló minőségben használhatjuk azt. Az öntözőrendszerek nem csak a méretes gazdaságokban tesznek jó szolgálatot, hanem a ház környékén, a konyhakertben vagy akár a virágoskertben is. A terület méretétől és a növények jellegétől függően érdemes a többféle típusú rendszer közül választani.

Ha tehát idén még nem került beszerelésre a korszerű megoldás, akkor jövő tavasszal érdemes elgondolkodni a telepítésen. Abban az esetben viszont, ha idén is ilyen rendszer szolgálta a növények vízzel történő ellátását, akkor az öntözőrendszer téliesítése mellett a minőségmegőrzés feladata is rendívül fontos.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ