Májusi eső aranyat ér, tartja a régi mondás. És valóban, a tavaszi záporok, zivatarok igazán jótékony hatással vannak a természetre. A növényzet zöldellő és burjánzó, a nedves föld termékeny talajjá változik. A fű ebben az időszakban a legerősebb és a legzöldebb. És ilyenkor nő a leggyorsabban. Kertes házban élők, nyaralótulajdonosok, telephelyek gondnokai májusban szinte naponta veszik elő és indítják be az elektromos vagy benzines fűnyírókat. Néhány éve azonban egy új és hamar népszerűvé váló készülék könnyíti a kertgondozók mindennapjait. A robotfűnyíró megbízható kerti munkás, az a fajta, aki maradéktalanul elvégzi a rábízott feladatot, hatékonyan, csendesen és szinte észrevétlenül dolgozik.

Fűnyírás megoldva

Bár a modern robotfűnyíró csak az utóbbi pár évben terjedt el nagyobb felhasználói körben, közel húsz éves fejlesztésről van szó. Az évek múlásával, a technika fejlődésével egyre masszívabb, formásabb, erősebb és okosabb minitraktorok jelennek meg a piacon. A robotfűnyíró egy strapabíró, kerekeken guruló kis robot, amely akkumulátoros működésének köszönhetően vezetékek nélkül, hosszú órákon át képes a fűnyírásra. Amint szüksége van újabb energiára, a telepített dokkolóállomás felé veszi az irányt, ahol újból erőre kap. 

A nyírandó területet a földbe helyezett kábelek, vezetékek jelölik ki, a gép a mozgását beépített szenzorok segítségével végzi. Működése gyakorlatilag hangtalan, így benzines, elektromos elődeivel ellentétben nem kell a helyi csendrendelethez vagy a szomszédok életéhez igazítani a fűnyírást. A fű gyűjtésével sem kell bajlódni, hiszen az apró nyesedék hamar a talaj részévé válik.

Okos jószág – a robotfűnyíró

Hasonlóan az automata öntözőrendszerhez, a webáruházunkban kapható robotfűnyírónál is kialakíthatók zónák, kis szigetek. Így a készülék kikerülheti a sziklakertet vagy a kerti tavat. A nyírást éjszaka vagy esőben is elvégzi. A készülék vízálló, de automata öntözőrendszer esetén figyelni kell a beállításokra, mert az alulról érkező víz nem tesz jót neki. Programozásának köszönhetően teljesen önállóan végzi a fűnyírást, nincs szükség személyes jelenlétre a ki-be kapcsolásához. Az okosmegoldások a robotfűnyírók esetében is folyamatosan fejlődnek: a wifi-nek, Bluetooth-nak köszönhetően távolról, akár okostelefon segítségével is módosíthatók a beállítások.

Attól sem kell tartani, hogy a magára hagyott kis gépet valaki eltulajdonítja. A telepített készülék a vezetékek határolta területen tud működni, a dokkolóegységgel együtt. A GPS és PIN-kódos megoldások miatt nyomon követhető és ellenőrizhető a robot helyzete. És még egy adalék a biztonsághoz: a forgókések bár kicsik, rendkívül hatékonyan dolgoznak. De nincs ok aggodalomra: a kertben játszó kisgyermek kezét méretes burkolat védi, nem éri el a késeket, felfordítva pedig leáll a készülék. A házi kedvencek is hamar megszokják az örökké mozgó kis robotot.

Praktikus és önálló

Hogy melyik robotfűnyíró az ideális, azt több szempont is befolyásolhatja. A márkásabb, minőségi gépek bizony nem olcsók, de a fentiekből is kitűnik, hogy hosszú távon mindenképpen megéri a befektetés. Az ár mellett döntő lehet a töltési és az üzemi idő, az okos funkciók vagy a nyírandó terület meredeksége. 

Akad, akinek a fűnyírás megnyugtató kikapcsolódást jelent. Ha számodra is inkább időrabló, hangos és kötelező a kerti munka, akkor a megoldás egy minőségi robotfűnyíró: az észrevétlen, csendes és önálló kisrobot. A végeredmény pedig a csodás, gondosan nyírt zöldellő gyep!