Öntözésvezérlők

Az öntözésvezérlő az automata öntözőrendszer lelke. Ezek a kis méretű készülékek látják el az öntözőrendszer irányítását előre beállított program(ok) alapján.

Használat tekintetében kétféle öntözésvezérlőt különböztetünk meg, beltéri és kültéri változatot. A beltéri vezérlőket kialakításuk miatt párától, nedvességtől óvni kell, felszerelésük garázsban, háztartási helységben, de mindenképpen páramentes helyen ajánlott. A kültéri öntözésvezérlők bárhova felszerelhetők, masszív zárható kialakításuknak köszönhetően.

A magánkertekben használt öntözésvezérlők jellemzően 4 – 12 zónát képesek vezérelni. Vannak azonban ennél nagyobb öntözésvezérlők is, melyek akár 25-30 zónát képesek kezelni. Ezeket a vezérlőket jellemzően parkokban, szállodákban, sportlétesítményeknél használják.

A kezelőfelületen egyszerűen beállíthatjuk, hogy mikor és mennyi ideig szeretnénk működtetni az egyes köröket. Az öntözésvezérlő eltárolja a programot és a beállításoknak megfelelően nyitja, illetve zárja a mágnesszelepeket is. A mágnesszelepeket a vezérlőbe kell bekötni kábel segítségével. Hálózati vízről üzemelő rendszerek esetén ajánlott ún. mesterszelepet beépíteni, melyet az öntözésvezérlő a program indításakor kinyit, annak lejártakor pedig lezár.

A manapság kapható öntözésvezérlők mindegyike rendelkezik szenzor bementettel, ahová eső-, fagy- vagy akár szélérzékelőt is beköthetünk. Legtöbb esetben esőérzékelővel kerül kiegészítésre, így megfelelő mennyiségű csapadék esetén az esőérzékelő letiltja az öntözésvezérlőben beállított programot, így elkerülhető, hogy esős időben is elinduljon az öntözőrendszer.

Ezentúl lehetőségünk van az öntözésvezérlő segítségével szivattyú indításra is, ehhez szükség lesz egy szivattyú indító relére is.

Öntözésvezérlők

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ