A vakond elleni védekezés hatékony módszerei

vakondháló

A kertekben sok hasznos élőlény fordul meg nap, mint nap, amelyek sokat segítenek a kertészeknek. De olyanok is akadnak köztük, amelyek kártékonyak, ezért valamilyen módon el kell űzni ezeket. A vakond elleni védekezés kényes kérdés. A vakond ugyanis egyrészről hasznos, hiszen lazítja a talajt és ezáltal átjárhatóbbá teszi azt a levegő számára. Ugyanakkor számos növénykártevőt is elpusztít, fő táplálékát ugyanis a kártevő rovarok lárvái és a csigák jelentik. De a járatai készítése közben gyakran megsérti a növények gyökerét is, amelyek így kiszáradnak, ezért a kertészek számára sok gondot is okoznak ezek az állatok.

Az öregebb gyümölcsökben már nem tudnak kárt tenni, ezért ilyen helyeken a vakond elleni védekezés fölöslegessé válik. De a konyhakertekben, palántanevelő melegágyakban, pázsitokon sok problémát okozhat. Mivel a vakond védett állat, így az elpusztítása nem szerencsés. De szerencsére már számos olyan módszert ismerünk, amellyel távol tarthatjuk a kertünktől a vakondot. Egyes növények gyökerei olyan illatanyagokat bocsájtanak ki magukból, amelyeket a vakondok nem kedvelnek.

De a vakondháló használata is hatékony megoldás lehet. A vakondhálót 20-25 cm mélyen a talajba kell elhelyezni, és ezáltal megakadályozza, hogy a vakond a felszínre jöjjön és tönkre tegye a veteményest vagy a pázsitot. Ez az egyik leghatékonyabb és legökologikusabb módja a vakond elleni védekezésnek. Így az állat nem pusztul el, és az erős anyagból készült háló több éven keresztül védelmet biztosít a túrások ellen.

MEGOSZTÁS

2 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ