Hazánkban az ötvenes évek óta talán nincs is olyan ember, aki ne látta volna Zdeněk Miller klasszikus meséjének bájos epizódjait. A Kisvakond több évtizedes hódító útra indult, generációk kisgyerekeit szórakoztatta vidám történeteivel. Az egyik ismert rész a Kisvakond, mint kertész. Ebben az epizódban a kertészkedő öregúrnak sok bosszúságot okoz a komisz vakond – kár, hogy nem ismerte a vakondhálót –, aki ahol teheti, feltúrja a földet, kiássa a gondozott, szépséges kert virágait.

Az öregúr úgy dönt, hogy méreggel likvidálja a közönségkedvenc vakondot, de végül minden jóra fordul: a vakond sok munkával rendbe teszi a kertet, és barátságot köt az immár megbékélt öregúrral. Így aztán a méreg sem kerül felhasználásra. Bájos történet, de ez tényleg mese a javából!

Ásóművész a kertben

Nem véletlen, hogy a kertészeti árudák egyik legnépszerűbb terméke a vakondháló. Az olyan talajtakarók, mit az agroszövet és a geotextil a kéretlen és makacs gyomok felszínre jutását akadályozzák meg, a vakondháló a földtúrások megjelenését gátolja. Akár új kert kialakításába kezdesz, akár a régit újítod meg, a talajba ásott háló segítségével megelőzheted, hogy a vakond a felszínre jusson. Füves területen a vakondháló jelentheti megoldást.

A műanyag, sűrű szövésű háló tekercsben kapható, telepítése körültekintő munkát kíván akkor is, ha meglévő gyep alá szeretnénk lerakni. A háló a föld és a fű közé kerül, nem látszik, és nem engedi a vakondot kijönni a földből. Azt azonban jó, ha tudod, hogy a vakond a háló alatt vígan éli életét, fúrja, ássa a maga kis járatait. Sokszor olyan helyen is felbukkanhat a kertben, ahol már nincsen háló: fák törzsénél, virágágyásokban.

Vakondháló és társai

Jogos igény, hogy a szépen és igényesen füvesített kerti gyepet ne túrja fel a vakond. A gondozott kertet elcsúfítják a kis földkupacok, és ha az ember időt és a költségeket sem sajnálja a gyep kialakítására, öntözésére, akkor érthető, hogy védekezik a bájos kártevő ellen. Választhatsz mechanikus vagy biológiai eszközöket, anyagokat is. A praktikus vakondháló mellett a vakondcsapda jelenthet megoldást: a közlekedő járatba helyezett csőcsapda hatékonyan működik.

A talajfertőtlenítés is meghozza gyümölcsét, ebben a ricinustartalmú trágyák, szerek és maga a ricinus növény nyújt segítséget: szaga elriasztja a vakondokat. Sokat lendít a vakond elleni védekezésben a folyamatos talajmunka, a túrások elhordása, a járatlyukak körüli föld döngölése. A ricinust és a plusz munkát a vakond nagyon nem szereti. Egy terrier vagy egy szorgos házimacska is megbízható harcostárs lehet a vakonddal vívott csatákban.

A gyep és a vakond védelme

Nem árt azonban, ha azzal tisztában vagy, hogy hazánkban a vakond védett állat! Nem lehet megölni, mérget és egyéb gyilkos eszköz bevetése szigorúan tilos. A webáruházunkban kapható vakondháló állat- és gyepbarát megoldás, de a telepítésnél figyelni kell a részletekre. A gyepszőnyeg alá kell lerakni, a fű gyökérzetére figyelve.

Az sem mellékes a telepítéskor, hogy a kert megfelelő vízellátásáért automata öntözőrendszer felel-e. Érdemes a hálót a locsolórendszer alá lerakni. Míg a profi öntözőrendszer pontosan tudja, hogy mikor és mennyi vizet jutasson a kerti növényeknek, addig az olyan kertészeti kiegészítők, mint a vakondháló, a kártevők elleni védekezésben nyújtanak hathatós segítséget.