Amikor az automata öntözőrendszerhez öntözőfejet választunk, akkor érdemes csak ismert és minőségben is elismert gyártók termékei közül kiválasztani a megfelelőt. Ezek a gyártók nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy többszörösen, alapos ellenőrzésnek vessék alá az általuk forgalomba bocsátott termékeiket. A szigorú minőségi követelményeknek nem biztos, hogy eleget tesznek az olcsóbb kategóriában kapható, igénytelen kivitelezésű öntözőfejek. Milyen az egyes mezőgazdasági vagy kerti öntözőfejek szórásképe?

A kerti és szántóföldi öntözés és permetezés sikere nagyban múlik a szórófejek szórásképén. Ha a szóráskép nem megfelelő, az öntözés vagy a permetezés folyamata sem biztos, hogy sikeres lesz. Ennek nem mindig a hibás, esetleg ismeretlen eredetű alkatrész lehet az oka.

Érdemes az automata öntözőrendszer kialakításakor úgy megtervezni az öntözőfejek egymástól való távolságát, hogy a szórásképük lefedje az öntözendő vagy permetezendő teljes mezőgazdasági területet.

De miért van jelentősége, hogy milyen a szóráskép?

Gyakorlati példát felhozva gondolkodjunk el azon, mi történik, ha a növényeinket valamilyen speciális vegyszerrel kell permetezni? A csomagoláson óva intenek minket attól, hogy nem megfelelő módon alkalmazzuk, mert károsítja a környezetet.

Ha nem kellő pontossággal szórja szét az öntözőfej a permetlét, akkor a permetezés kevésbé lesz hatékony, viszont ártalmas anyagokat juttathatunk a természetbe, jelentős környezeti károkat is okozhatunk. Vagy a kerti növények esetében, ha nem fedik egymást a szórásképek, kimaradnak területek, és az ottani növények esetleg kiszáradnak.

Milyen alakú általában az öntözőfejek szórásképe?

A szórófej juttatja ki a vizet vagy permetlét az öntözendő területre. Az automata öntözőrendszerek esetében a kerti öntözést kizárólag a földből kiemelkedő spray szórófej, a rotoros szórófej és a mikroszórófej (pl.: sziklakertek) végzi. A szórásképet a szórófej által öntözött terület alakja adja ki. Ez körcikk, teljes kör – amely lehet fix, állítható vagy téglalap alakú terület.
  • A spray szórófejek általában a földből emelkednek ki, esőszerűen öntözik meg a kert növényeit. A szórófej tetején lévő fúvóka határozza meg, hogy milyen legyen a szórásképe.
  • rotoros vagy rotary szórófejnek kisebb a csapadékintenzitása, a területet egy megadott tartományban oda-vissza öntözi.

Mindkét szórófej típusnál fontos az átfedés, hogy a szóráskép teljes mértékben lefedje az öntözendő felületet, ne maradjon száraz vagy kevésbé megöntözött növény.

Az öntözőfejekben található fúvókáknak a szórásképe fontos a mezőgazdaságban, mert a szabályos szórásegyenletesség az egyik legfontosabb munkaminőségi paraméter. A fúvókák ez esetben általában háromszög vagy trapéz alakban szórnak, ha szabályosak!

A szántóföldeken figyelünk arra, hogy a szórás teljes szélességében egyenletes legyen, még a gyümölcsösökben is figyelembe kell venni a lombozatot, hogy ugyanolyan mennyiség terüljön szét. A szántóföldi és ültetvényes szórószerkezetet a szórásképnek megfelelően célszerű kiválasztani.
  • Használjunk iker szórófejeket, ahol a 180-os elforgatással lehetőség nyílik arra, hogy a szórásképet is megváltoztassuk, ha két külön típusú fúvókát szerelünk be.
  • Cirkulációs rendszerű öntözőfejeknél a típusok kivitelezésétől függ, hogy teljes kúp vagy kúppalást (vagy más néven üreges kúp - ez a gyakoribb alkalmazás) lesz a szóráskép.