A mezőgazdasággal foglalkozók pontosan tudják, hogy milyen fontos a földek terményeinek megfelelő öntözése. A legnehezebb talán a folyamat egyensúlyának megtalálása, hiszen a meleg időben fontos a növények kellő öntözése, de “túláztatni” sem szabad a földet. Szerencsére, néhány módszerrel sokkal egyszerűbbé tehető a folyamat. A csepegtető öntözés a kukoricaföldeken például egy bevált öntözési formának minősül. Most erről olvashatsz bővebben.


A kukorica igényeiről…


Magyarországon a kukorica egy eléggé meghatározó ágazati növény a szántóföldi növények körében. Az iránta való kereslet erősen növekszik, hiszen emberi táplálkozásra, de takarmányozásra is termesztik. Népszerűsége miatt pedig kifejezetten fontos maximalizálni a termék minőségét és mennyiségét egyaránt. Természetesen eközben szükséges hatékonyan gazdálkodni a rendelkezésre álló forrásokkal, a munkaerővel, az energiával, a vízzel. Tehát feltehetjük a kérdést, hogy melyik a leghatékonyabb öntözési módszer a kukoricaföldeken?


Csepegtető öntözés a kukoricaföldeken


Weboldalunk az öntözés különböző módszereit kínálja fel azoknak, akik professzionális szinten szeretnék azt megvalósítani. A csepegtető öntözésről már sokszor hallottunk, de csak kevesen vannak tisztában a később szemmel is látható, megtapasztalható előnyeivel.


Egyrészt rendkívül magas az öntözési hatékonyság ezen módszerrel, hiszen a vizet egyenesen a növényekhez szállítja a rendszer, és a minimumra csökkenthető a párolgásból származó esetleges veszteség is. Másrészt amellett, hogy nagyon víztakarékos, egységes vízelosztás jellemző az öntözés során, így egységes lehet a növényzet fejlődése is.


A hatékony öntözés magasabb termésátlagot eredményezhet hektáronként, ráadásul a teljes mezőgazdasági terület művelhető, hiszen nem kell külön utat biztosítanunk az öntözéshez. Azokon a területeken is növelhető a megművelt terület, ahol viszonylag kevés vízkészlet áll rendelkezésünkre. 


Természetesen, ami talán a legfontosabb, ez a módszer rendkívül energiatakarékos, ugyanakkor nagyon költséghatékony is, mivel alacsony nyomású szivattyúval működik. 


Röviden a rendszerüzemeltetésről


A csepegtető öntözés termékeivel könnyedén áthidalhatjuk az öntözési akadályokat. Tulajdonképpen ennek működtetése is nagyon egyszerű. A nap folyamán szinte bármikor üzemeltethetjük, akár még szeles időben is, párolgási veszteség nélkül. Kedvezőtlen időjárási feltételek mellett sincs szükség újraprogramozni azt, hiszen teljesen programozható a termék.


Nagyon könnyen üzemeltethető a rendszer, és egyszerűen integrálható a gazdasági folyamatokba. 


A csepegtető öntözés termékei


A csepegtető öntözési rendszer tehát több különböző terméktípussal is megoldható. A rendszer beépítése előtt érdemes figyelembe venni, hogy a befektetett költség rövid időn belül megtérül-e, így ez alapján ajánlott vásárolni. Mindenképpen a minőségi termékeket forgalmazó webáruházakban érdemes keresgélni, hiszen az öntözőrendszer hosszú távon kívánja szolgálni érdekeinket. 


A csepegtető öntözés legfontosabb kellékei közé sorolható a csepegtető cső, a csepegtető szalag, a csepegtető gomba és a különböző kiegészítők is. 


A kukoricaföldek esetében a legjobb módszer a csepegtetőszalag alkalmazása. Segítségével elérhető a legjobb piaci teljesítmény, hiszen hibátlanul egységes vízelosztást és átlogon felüli minőséget biztosít használata a földeken.