A csepegtető öntözés előnyei

csepegtető öntözés előnyei

A csepegtető öntözés előnyei

A felszín alatti és feletti vizek, napjainkban az egyre nagyobb emberi behatás miatt fokozottan ki vannak téve az elszennyeződésnek, és ezzel együtt a megfogyatkozás veszélyének is. A víztakarékosság tehát elemi érdek minden felhasználó számára, legyen az állam, intézmény vagy magánszemély.

csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés egy nem új keletű módszer, hisz régebbi korokban is fontos volt a víztakarékosság, és a meglevő készletek hatékony felhasználása. A csepegtető öntözés számos, hosszú távon anyagiakban is kifejezhető előnnyel bír az esőztető, vagy más típusú öntözési formákhoz képest. Még a legprimitívebb formája is 30-50 százalék közötti vízmegtakarítást mutat fel, hisz sokkal kisebb a párolgási veszteség, és mivel nem területet öntöz, a gyomosodást is csökkenthetjük ezzel a módszerrel. A csepegtető öntözés modern formái pedig még további megtakarítást tesznek lehetővé. Az egyszerű öntözővíz kijuttatás mellett lehetőség van tápoldat célzott adagolására is, hisz a csepegtető öntözés lehetővé teszi a nagyon pontos, akár egyes növényekre szabott adagok talajba juttatását.

csepegteto-ontozo

Az időzített öntözés természetesen a csepegtetésnél is rendelkezésre áll, amivel még tovább fokozhatjuk a hatékonyságot, hisz a forró nyári napokon a párolgás szempontjából lehető legkedvezőbb napszakokra időzíthetjük az öntözővíz célba juttatását. A lassúnak tűnő, de rendkívül hatékony csepegtetés tehát több szempontból is kímélő megoldás. Kíméli a talajt a szikesedéstől, a vízkészletet az idő előtti kimerüléstől, és zsebünket a fölösleges kiadásoktól.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ