Mikor szoktunk nagyobb mennyiségű kavicsot a kertben elhelyezni? Például, ha díszkertet alakítunk ki, és nem csak a növényeket szeretnénk hangsúlyozni, hanem a különböző anyagok kontrasztját: selymes fű, kerekített, hideg kavics, szabálytalan fa. Bármelyik típust választjuk, vagy épp egy még nem tárgyalt harmadikat, ezen kertek kiépítésekor egyik meghatározó építőelem a geotextília, melyet a kavics alá kell helyezni.

Mit jelent a kavicskert, a szárazkert és a sziklakert?

Semmiképpen nem egymás szinonimái, mert mindegyik egy külön kerttípust takar. Amennyiben házilag szeretnénk kertet építeni, úgy nem árt tisztában lenni a fogalmakkal.
  • A száraz kerttel leginkább Kelet-Ázsia-szerte lehet találkozni, egy egyfajta meditációs központként szolgál. Nagyon kevés benne a növény, a hangsúly inkább a kövekre, kavicsokra helyeződik, mindezt különböző méretekben.
  • Sziklakerttel már hazánkban is lehet találkozni. Nagyobb méretű terméskőből alakítanak ki egy dombot, amit beültetnek fénykedvelő és szárazságtűrő növényekkel.
  • A kavicskert kialakítására jellemző a lekerekített, kavicsokkal lerakott terület, amely jellemzően sík. Ültetni lehet bele melegkedvelő, nagy mennyiségű csapadékot felszívni képes növényekkel.

Kavicskertbe kavicsot!

A kavics a lekerekített kő, ami természetes módon keletkezett, folyami koptatással. Természetesen a technika vívmányainak hála, ma már gépek is kerekítenek kavicsokat, melyek bányászatból származnak. Gyakori a felhasználásuk a kerti tavaknál.

A kavics 16-32 mm nagyságú, de ennél hosszabb kavicsot is találhatunk, aminek a neve kulé. A kavicson túl találkozhatunk még görgeteg kő, kerti kőtömb, zúzott kő és meddő elnevezésekkel is, ezek osztályozása olyan, mint a kavicsé, de alakjuk, kialakításuk és anyaguk is eltérő.

A kavicsok színe eltérhet egymástól, attól függően, hogy honnan származnak. A folyami kavicsok színe vegyes, hiszen a folyó, aminek ágyából bányászták, akár több ezer kilométeren keresztül is gyűjtötte össze a különböző módon keletkezett hegyek kőzeteit. A gépileg kerekített kavicsok, díszkavicsok színe általában a hófehértől a koromfeketéig terjed.

A kavicsból készült kertekhez olyan köveket keressünk, melyek "mosott" kövek, vagyis meg vannak tisztítva, és mentesek a porszemcséktől.

Kavicságy építése

A kertünk azon tájékára, ahol szűk sáv áll rendelkezésre, hogy nagyobb méretű növényeket telepítsünk, érdemes kavicsos sávot készíteni. Lehet csak kavics vagy vegyesen, pozsgásokkal, szárazságtűrőbb növényekkel kialakítani.

A kavicsos területre is éppúgy igaz, mint a növényekkel teli díszkertekre, első lépésként tervezni kell! Milyen színű, méretű kavicsokat használnánk? Telepítünk-e növényeket közé?

A terület előkészítésének lépései

Kezdetben alaposan mérjük ki, majd ássuk fel a kavicskert területét. Gazoljuk ki a gyomot, javítsuk a talaj szerkezetét, ha arra szükség van, majd gereblyézzük el. A terepszint ekkor 5-10 centiméterrel lejjebb lesz, mint az eredeti terep.

Tegyünk geotextíliát a kavics alá!

Ha készen vagyunk az előkészületekkel, jöhet egy réteg geotextília, de az átfedések legyenek jól egymáson! Hogy később se mozduljanak el, tűzzük le. Ahova növényeket terveztünk, ott vágjuk ki a geotextília helyét, majd miután beültettük azokat, az anyagot hajtsuk vissza szorosan a növény tövéhez.

Helyezzük le a kavicsot

Ha kész vagyunk a növények beültetésével, jöhet a kavicsréteg! Minimum 5, de inkább 10 cm vastag réteggel érdemes kalkulálni, különben könnyen felszínre bukkanhat a fekete geotextília.