Akik kertes házban laknak, pontosan tudják, milyen fontos a megfelelő öntözéstechnikai rendszer kiépítése. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha minden alkatrész, egytől egyig minőségi termék. A következő pár sorban a szórófejek típusairól, valamint konkrétan a Hunter PGP szórófejek használatának előnyeiről lesz szó bővebben. 


Szórófejek típusai


A szórófejek gyakorlatilag az öntözőrendszer lelkének tekinthetőek, és kiválasztásukhoz tisztában kell lennünk a terepviszonyokkal, a növényzettel, valamint a rendelkezésre álló vízmennyiséggel. Öntözéstechnikai webáruházunk tippjei még többet segíthetnek a kiválasztásban. A gyepterületek öntözését a földbe süllyesztett szórófejek teszik lehetővé, ebbe a csoportba tartoznak a spray és rotoros szórófejek. 


A spray a szabadabb, füves területeken 2-5 méteres sugarával és speciális 60 cm-es hatósugarú fuvókájával könnyedén öntözi a területet. Ezt a típust eléggé nagy vízhozam jellemzi, így napi 5-10 perc működtetés is elegendő.


A rotoros szórófejek már nagyobb területek öntözését is segítik, mivel hatósugaruk  8-12 méter is lehet. A víznyomás hatására a szórófej kiemelkedik a földből, majd a vízfüggöny forgatásával öntözi a területet. A forgó mozgást a rotor biztosítja, amely akár 50 vagy 360 fokos szögben is beállítható. 


A rotoros szórófejekről…


Ahogy azt láthatod, a rotoros szórófejek a nagyobb területek öntözésében segédkeznek, így öntözési sugaruk 5-6 métertől akár 25-28 méterig is terjedhet. 


Széles kínálatú öntözéstechnikai eszközeink közül éppen ezen tulajdonságai emelik ki. Ez az eszköz egy nagyobb sugárban juttatja ki a vizet. A szórófej beállításához általában egy speciális kulcsra van szükség, ezzel meghatározhatjuk a korábban már említett szórási szöget, továbbá kicserélhetjük azokat a fúvókákat is, amelyek a szórási távolságot nagyban meghatározzák. 


Az ún. közepes hatótávolságú rotoros szórófejeket kertekben, különböző közterületeken egyaránt alkalmazzák. Miért? Ezek nem csak a modern öntözéstechnika alappilléreinek tekinthetőek, de gyártásuk során a vízgazdálkodást is figyelembe vették. 


Azt viszont ne feledd, hogy mint minden más alkatrész esetében, úgy a szórófejek kapcsán sem mindegy, hogy milyen minőségben vásárolsz terméket!


Hunter PGP szórófej


A Hunter PGP a világ egyik legkiemelkedőbb speciális rotoros szórófeje, amelynek kifejlesztése egészen az 1980-as évekre nyúlik vissza. Kiemelkedő a termékek folyamatos fejlődése mind a fúvókákat, mind a szerkezetét illetően, nem véletlen tehát, hogy a mai napig a magas minőséggel hozzák összefüggésbe. 


Speciális rotoros szórófejeink között a Hunter PGP-t is megtalálhatod. Ez a termék műanyag gumifedéllel rendelkezik, aminek köszönhetően a turbinaszerkezet is védve van a különböző szennyeződésektől. Minden egyes PGP fejhez 12 szabványos fúvóka jár, továbbá vízkenésű hajtószerkezettel rendelkezik a környezetvédelem érdekében. Általában 40-360 fokig állítható be az öntözési szög. Ráadásul a fej forgási sebességét sem a fúvóka típusa, sem a nyomás nem befolyásolja. Nagy méretű szűrője pedig az iszapot vagy az egyéb szennyeződéseket is felfogja. 


Természetesen ebből is különböző típusok kaphatóak, így rendelés előtt mindenképpen tájékozódj!