Kerti csapok téliesítése

A kerti csapok fontos szerepet töltenek be a ház körül, főleg akkor, ha rendszeresen kell öntözni a kertben. Az automata öntözőrendszerek elvégzik a feladatot, de azért ősz végén nekünk is akad némi tennivalónk.

A kerti csapok téliesítése nagyon fontos feladat, amelyet mindenképpen el kell végezni, ha a következő évben is szeretnénk még használni a vízforrást. Akár a vízhálózat táplálja, akár egy fúrt kút, a kerti csapot, a téliesítést minden esetben el kell végezni. Ez nem nehéz feladat, az esetek nagy részében percek alatt elvégezheti mindenki. A kerti csapok téliesítése során az első fontos mozzanat, a téli csapok elzárása. Ezeket a fagyhatár alá, azaz legalább 80 centiméteres mélységben, a talajban, vagy egy aknában telepítik.

A téli csapok elzárása után a kerti csapot kinyitjuk, hogy távozzon belőle a maradék víz, és egész télen nyitva hagyjuk. Így, ha esetleg marad is víz a vezetékekben, nem okoz problémát akkor sem, ha megfagy. Sok esetben a kerti csapot egy leeresztő szeleppel is ellátják, amely az aknába vezeti a csövekben maradt vizet. Ha a téli csap tökéletesen zár, akkor nem szabad csöpögnie a csapnak. Ha azonban mégis azt vesszük észre, hogy a csapból víz csöpög, akkor szakemberhez kell fordulni segítségért.

A kerti csapok téliesítése mellett nem feledkezhetünk meg az öntözőrendszer egyéb elemeiről sem. A szivattyúkat és vezérlőegységet is zárt, fagymentes helyre kell szállítani még a nagy hideg beállta előtt. Továbbá a locsolótömlők és a föld feletti vezetékek víztelenítését is meg kell oldani.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ