Kerti csapok védelme a zimankóban

A tél bizony nem kíméli a kerti csapokat, könnyedén elfagyhatnak, többek között ezért sem mellékes, hogy milyen minőségű alkatrészek mellett dönt. Az elmúlt években fogadások témájául szolgált az időjárás, hiszen annyira nem lehetett kiszámolni, milyen évszak is várható. Hideg lesz a tél, esetleg fagyos, vagy inkább langyos, esős, szeles? A zimankó, azonban vagy előbb, vagy utóbb, de mindig megérkezett.

Sűrűn javasolják különböző portálok, hogy takarjuk be a csöveket télvíz idején, ám a földfelszín felett található, vízzel teli szerkezeteket pl. kerti csapokat hiába takarunk be, nem tudjuk megóvni őket az elfagyás rémétől. Akkor mi a teendő ilyen esetben?

Az első, és legfontosabb, hogy minőségi kerti csapokat nézzünk ki a kínálkozó választékból. Az anyag milyensége ugyanis nagymértékben meghatározza annak szakító szilárdságát, fizikai jellemzőit, így az ellenálló képességét is. Amennyiben cél a fagykár elkerülése bizony érdemes a pénztárcánk mélyére nyúlni, mert bár hihetetlenül olcsó termékek is elérhetők a piacon, ám ilyen esetekben jobb, ha gyanakodni kezd.

A fagyás azért veszélyes, mert a cső a hideg hőmérséklet hatására zsugorodni kezd, igen ám, de a benne található víz térfogata pedig nő. Épp ennek köszönhetően képes szétfeszíteni a tároló környezetet, s amennyiben a konkrét példánkkal élve: a kerti csapok anyaga gyengébb, pillanatok alatt megvan a baj. A csőbe szórt só sokat tud egyébként segíteni ezen a problémán, hiszen a sós oldatnak köszönhetően sokkal később fagy meg a csőben található víz. A lényeg, azonban minden esetben a megfelelő minőség, hogyha a hosszú élettartam, és a megbízható strapabíróság a cél.

MEGOSZTÁS

3 HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ