Hobbikertészek körében nem túlságosan ismert sem az agroszövet, sem a geotextília, azonban ez lassan megváltozni látszik. E két kertészeti segédeszköz jó tulajdonságaik miatt meglepően sok területen felhasználhatóak. Alapvető funkcióiban megegyezik az agroszövet a geotextíliával, azonban mégsem teljesen egy és ugyanaz a két anyag.

 

Agroszövet vagy geotextília: melyik mire való?

 

Az agroszövet egy biztonsági talajtakaró fólia, mely megakadályozza a gyökeresedést, ezáltal a gyomok ellen kiváló védelmet nyújt. Anyaga speciális, porózus, szőtt szövet, mely magas szakítószilárdsággal rendelkezik.

A geotextília szintén talajtakaróként hasznosítható. Szálszerkezete tűnemezelt és szintetikus, filcszerű anyagból készítik. Az agroszövethez hasonlóan a geotextília is nagy szakítószilárdságú, és szintén a gyomnövények elleni védelem az egyik fő funkciója.

 

Mik a különbségek és a hasonlóságok az agroszövet és a geotextília között?

 

Az agroszövet és a geotextília között a szembeötlő különbséget a küllem jelenti. Hiszen az agroszövet a geotextíliával szemben nem egy dekoratív darab, ráadásul meglehetősen merev, ezért leggyakrabban a faiskolákban veszik hasznát. Mivel a gyom növekedését remekül gátolja, így gyomirtó szerekre sincs feltétlen szükség, ha bevetjük az agroszövetet.

 

További jó tulajdonsága, hogy víz- és légáteresztő képességgel bír, ellenáll a penésznek és a baktériumoknak is, valamint kapható UV sugárzásnak ellenálló kivitelben is. Hasonlóan a geotextíliához, az agroszövet is rendkívül jó hőszigetelő képességgel rendelkezik, vagyis nyáron véd a kiszáradástól, télen pedig a fagy ellen nyújt védelmet.

 

A geotextíliát főként az agroszövethez hasonlóan a gyomosodás megakadályozására használják, de még számos területen bevethető. Például a kerti tavak fóliája alá is gyakran elhelyezik, hiszen ezzel lehet a legjobb védelmet nyújtani a tófólia számára. Ugyanis a geotextília használatával elkerülhető, hogy az éles kavicsok vagy a szúrós gyökerek kilyukasszák a tófóliát.

 

Nem mindenkinek jut eszébe, de a geotextília a gyomnövények ellen nem csak az ágyásokban vethető be, hanem az olyan kültéri burkolatok alá is tökéletes, mint a térkövek. Hiszen így az illesztések között nem kell gyomok megjelenésére számítanunk, ezáltal nem lesz szükség órákig tartó gyomlálásra sem.

 

Melyek a két anyag felhasználási területei?

 

Az agroszövet felhasználási területe a nem túl esztétikus megjelenése miatt némileg korlátozottabb, mint a geotextíliáé. Leginkább dekorációs talajtakarók alá ajánlják, illetve természetesen az olyan esetekben, ahol a gyomnövények gondot jelentenek, illetve a különböző talajtípust igénylő növények elválasztásához is ideális.

 

A geotextília szintén alkalmazható gyomnövények ellen és talajelválasztáshoz, de emellett rágcsálókkal szemben és vízszűrésre is kiválóan használható. Mint a fentiekből is kiderül, tófólia alatt szintén nagy hasznát vehetjük, de a kerti tó kialakításakor a tófólia fölé is érdemes egy rétegben lefektetni, hiszen nem csak alulról sérülhet a fólia, hanem az esetlegesen tóba pottyanó tárgyaktól is ajánlott megvédeni.

 

Ha te is agroszövetet vagy geotextíliát tervezel vásárolni, esetleg kérdéseid lennének a termékekkel kapcsolatban, keress minket elérhetőségeinken!