Ebben a bejegyzésben a mélykúti szivattyúról olvashatsz bővebben. Itt a nyár, és vele együtt érkeznek a forró nappalok és a hosszú, eső nélküli hetek. A kánikulai időszak nemcsak az emberek számára jelent kihívást, hanem az állatokat, növényeket sem kíméli.

A direkt napsugárzás a füves területeket is érzékenyen érinti. Aszályos időszakban, kint a természetben is láthatunk kiégett, elsárgult füves részeket. Azokban a zártkertekben, ahol nincs biztosítva mesterségesen a vízpótlás, ott is hamar fakulni kezd a gyep, kókadozni kezdenek a virágok. Legyen szó akár veteményes kertről, gyümölcsösről vagy virágokkal teli díszkertről, a növényzet számára létkérdés, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez jusson. Ha pedig nem esik elég eső, és a gyűjtőtartályok is kiürültek, marad a locsolás. Történjen ez vízcsapról, fúrt kútból, öntözőrendszerből, slaggal vagy vödörrel, de valahogy mindenképpen itatni kell a tikkadó növényzetet.

Öntözés kútból

Ha a kerti öntözést helyi kútból lehet megoldani, akkor nagy valószínűséggel szükség lesz egy mélykúti szivattyúra. A mélykúti vagy búvár, illetve csőszivattyú olyan kutak esetében alkalmazandó, ahol nagyobb mélységből kell a vizet kinyerni. A kút használatával ideális esetben tiszta és iható minőségű víz nyerhető, emellett pedig komoly összegeket lehet vele megspórolni.

Míg a hálózati vízcsapról a slaggal történő locsolás igencsak vízigényes, addig a kútból nyert vízzel és egy automata öntözőrendszer kiépítésével jelentősen csökkenthetők a locsolással járó kiadások. Ahhoz azonban, hogy a kerti víznyerő helyből a felszínre, a rendszerbe jusson a víz, ki is kell onnan emelni a vizet. Ebben van kulcsszerepe a mélykúti szivattyúnak.

Mélykúti szivattyú

A mélykúti szivattyú nemcsak a magánkerti és lakossági vízellátásában alkalmazható, hanem nagyobb területű földek, mezőgazdasági területek öntözéséről is megbízhatóan gondoskodik. A csőszivattyúnak nagyobb mennyiségű víz kinyerése és annak elvezetése sem jelent gondot. Megfelelő nyomás mellett a szerkezet segítségével a felszínre jut a víz.

Típustól függően a szivattyúban állítható a nyomás és a vízmennyiség mértéke is. Használható fúrt vagy ásott kutakban, ciszternában vagy más vízgyűjtőben. A minőségi és megbízható mélykúti szivattyúk között olyan is beszerezhető, amely magas fokú homoktűrő képességgel rendelkezik. Ezek elsősorban olyan kutakba javasoltak, ahol az átlagosnál nagyobb mennyiségű homok található. Egy jól kiválasztott szivattyú nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az automata öntözőrendszerek táplálása se jelentsen gondot.

Önellátás, tudatos vízfogyasztás

Az automata öntözőrendszerek vízellátása mellett a mélykúti szivattyú a házi vízmű lelke is lehet. Hidrofor tartállyal kiegészítve házi vízellátó rendszer működtetésére is alkalmas. Az sem mellékes szempont, hogy saját kúttal, házi víz- és öntözőrendszerrel nincs függés semmilyen vízszolgáltatótól, ráadásul természetes forrásból nyerhető a víz.

Nem véletlen, hogy az olyan megoldások, mint a napelemek, házi szélerőművek vagy fúrt kutak egyre nagyobb teret nyernek még a legmodernebb házépítés és kerttervezés során is. Nem pusztán jól hangzó szlogen a környezettudatosság, a takarékosság vagy a természet adta lehetőségek észszerű felhasználása. Kutat fúratni és felszerelni egy minőségi szivattyúval okos döntés és hamar megtérülő befektetés.

Keress minket bizalommal, amennyiben technikai kérdésed lenne a témával kapcsolatban!