Amint beköszöntött a nyár, visszatértünk a kerti munkálatokhoz, kiépítettük, befüvesítettük az udvart, elültettük a legszebb virágokat. Az ápolt gyep valójában egy kertből sem hiányozhat, hiszem mindez mára szinte egyenértékű fogalommá vált a szép kerttel. A kihívás abban rejlik, hogy egy gyepnek nemcsak szépnek, de strapabírónak is kell lennie. Éppen ezért most a gyeprácsméretekről, és egyáltalán magáról a gyeprács előnyeiről olvashatsz bővebben.


A gyep gondozása


Sokan könnyelműen füvesítik be a kertet, az udvart, azonban az elkészült remekművel foglalkozni is kell! A gyep gondozása több külön folyamatból áll, amelyeket nem árt észben tartani! Milyen teendőink vannak? 


Az egészséges és egyenletes pázsit fenntartásának kulcsa a rendszeres fűnyírás. Ezt körülbelül hetente érdemes elvégezni, mert így biztosan dús és erős gyepfelületet kapunk. Nem szabad kihagyni az ún. gyepszellőztetést, ami tulajdonképpen annyit takar, hogy időnként megtépkedjük, megszaggatjuk a füvet. A művelet után pedig ajánlott műtrágyát kiszórni a fű felületére. Szerencsére van egy egyszerűbb módja is a folyamatnak, ma már kaphatunk speciális gyepszellőztető gépet is.


Nem felejthetjük el a tápanyagpótlást, a gyomtalanítást, az öntözést sem. A különböző folyamatokban az öntözéstechnikával foglalkozó weboldalunk különleges kerti tippjei is segítenek neked.


Kerti kiegészítők 


Maradva a gyep példájánál, szükségünk lehet olyan professzionális termékekre, amelyek nemcsak gondozzák, de strapabíróvá is teszik a füvet. Ilyenkor két módszer is szóba jöhet; a gyephézagos térkő és a műanyag gyeprács.


Az előbbit gyakorlatilag a nagy teherbírásáért szeretik, azonban ez kevésbé esztétikus, hiszen a fű között igencsak virít a szürke beton. Nyáron pedig iszonyúan be tud melegedni, ami a fűre sincs jó hatással, és a melegben könnyen leég benne a fű. Akik ezt választják, öntözőrendszer használatára kényszerülnek. 


A műanyag gyeprács ezzel szemben jól elrejthető, de a teherbírása sem rossz, hiszen személyautóval is lehet járni rajta. Azonban arra ügyelni kell, hogy tartós autós közlekedés esetén a műanyag darabok szétválnak a nyomás hatására, és kicsúszhatnak a helyükről. Ahol tehát jármű is kerülhet a gyeprácsra, ott sajnos körbe kell szegélyezni az egész területet.


Webáruházunk kertészeti kiegészítői között számos terméket megtalálsz!


Gyeprácsméretek


Természetesen különböző méreteket vásárolhatunk, attól függően, hogy milyen területre szeretnénk lerakni a gyeprácsot. 


Különböző típusú termékeket vásárolhatsz, például van zöld vagy fekete színű, 50 x 50 cm-es és 4 cm magas változat. Ez a méret általában a leggyakoribb, de akadnak 40 x 40 cm-es darabok is. Az alábbi méretű terméket különböző magasságban is kaphatjuk, illetve különbséget tehetünk a rács méretei között is. Van 8 x 8-as, 7 x 7-es és 6 x 6-os is. 


Különböző típusú gyepszegélyek és gyeprácsok sokaságából válogathatsz nálunk, de mindenekelőtt légy tisztában azzal, hogy mégis mi lenne kertedbe a legoptimálisabb választás. Ehhez kikérheted akár szakember véleményét is, a lényeg, hogy professzionális termékeket vásárolj, amelyek “egészben tartják” kerted. Ezáltal megvalósíthatod a tökéletes álomkertet, amire mindig is vágytál!