A vakondhálót elsősorban füves területen vagy virágoskertben használják előszeretettel. Aki sokat foglalkozik azzal, hogy csinos, ápolt kertje legyen, bizony szeretné távol tudni a vakondokokat az érintett területről. Mai bejegyzésünkben folytatjuk a védekezés elleni témát, kitárgyaljuk, hogy a vakondhálót milyen mélyre helyezzük ahhoz, hogy ne akadályozza a kerti munkálatokat?

Mire és mikor használjuk a vakondhálót?

A vakondháló működése roppant egyszerű. Az érintett területre fektetik a kertrendezés idején, a föld és a leendő gyep vagy fű közé. A vakondháló azt a célt szolgálja, hogy a vakond ne tudja kitúrni a járatai ásása közben keletkezett törmelék földet, ezzel elcsúfítva a gyepünket, kertünket. A virágágyásokba elhelyezett vakondháló nagyon sok munkával jár, ezért beszélnek gyakrabban gyepvédelemről, ha szóba kerül a vakondháló funkciója.

Gyepvédelem

A vakondhálót tehát leggyakrabban gyepszőnyeg alá helyezik el, ritkábban a gyep alatti föld alá. Ez azért kevésbé bevett szokás, mert a föld alatti elhelyezés rengeteg földmunkával jár, vagyis nem kifizetődő ott, ahol költséghatékonyan szeretnének kertet rendezni.

Ha fűmagot kívánunk vetni, akkor a vakondháló fölé kell a földet tölteni pont olyan vastagságban, ami nem fogja a kerti munkálatokat akadályozni: magvetés, gereblyézés. Fontos megemlíteni, hogy milyen az egészséges gyep gyökerének vastagsága. Akár 15 cm mélyre is hatolhat a gyökérzet, amennyiben egészséges, jól ápolt gyepről van szó. Tehát, ha egy megfelelően gondozott gyepet veszünk figyelembe, akkor a gyökérzóna 15 cm, ennyi a feltöltendő föld vastagsága.

A vakondhálót tehát milyen mélyre kell helyezni?

A gyökér kezdete és a vége meglehet, hogy 15 cm, ezért a vakondhálót a föld felszínétől minimum 10-15 cm mélyre kell elhelyezni. A lerakás nagyon egyszerű folyamat. Akkor érdemes lefektetni a vakondhálót, mikor nagyobb kertrendezés zajlik. Ekkor plusz termőtalajt kell tölteni a kijelölt területre, hogy egységes legyen a felület, hogy a hálót csak le kelljen gurítani, de vigyázzunk, a nagyobb rönkök, hegyesebb kövek, esetleg egy bobcates utómunkálatok kiszakíthatják.

Tudták-e, hogy korábbi évtizedekben bevett szokása volt a vakond elleni védekezésnek a talajfertőtlenítés? Ekkor a talajban lakó bogarakat, férgeket, lárvákat célzottan likvidálták egy olyan szer segítségével, ami a vakondban nem tett kárt. Ezzel a módszerrel kívánták hajdan távol tartani a nemkívánatos ásó állatot. Természetesen ezt a szert az Európai Unió betiltotta. Helyette terjedt el a vakondháló használata, ami megoldotta a füves területek védelmét, de még nincs megoldás például a házak konyhakertjének megóvására.

Kivitelezésnél akad néhány szempont, amit azonban nem árt figyelembe venni:


  • Fontos, hogy a háló egységes, szakadásmentes legyen (a vakond megtalálja a rést a pajzson).
  • A vakondhálót semmiképpen se közvetlenül a gyepszőnyeg alá helyezzük. Nem tudja kitúrni a földet, de járatokat még áshat a háló alatt, ezáltal pedig hepehupás lesz a gyepszőnyeg.
  • Azért se helyezzük közvetlen a gyepszőnyeg alá, mert bizonyos gyepszellőztető eszközök kárt tehetnek a hálóban.
  • A vakondháló kiszakadhat akkor, ha valamilyen földmunkálatot, töltést kell végezni a területen. A bobcat a fordulással kiszakíthatja a vakondhálót.