Szívesen piknikezel a családdal a kertben, vagy előszeretettel fogadod a vendégeket az udvari teraszon? Ebben az esetben jó, ha egy gyönyörű, füvesített övezet tárul a szem elé. Sokan ódzkodnak a füvesítéstől, mondván, hogy meggyűlik a bajuk a gyep gondozásával, pedig csak néhány egyszerű útmutatással kell tisztában lennünk. A következő pár sorban néhány hasznos kerti kiegészítővel ismerkedhetsz meg, amelyek segítenek a gyep “kordában tartásában”, ilyen például a leszúrható ágyásszegély is. 


A gyep gondozása


Ahhoz, hogy ápolt, csillogó gyep terüljön el udvarunkon, vannak bizonyos folyamatok és feltételek, amelyeket érdemes betartanunk. Kertészeti weboldalunk tippjeivel Te is könnyedén választ kaphatsz ezekre a kérdésekre!


A gyep öntözése kulcsfontosságú kérdés, hiszen csakis kellő vízmennyiség biztosítja a minőségi gyep fenntartását. Az öntözés során figyelembe kell vennünk az évszakok sajátosságait, valamint a talaj adottságait is. 


Hallottál már a gyepszellőztetésről? Ez tulajdonképpen biztosítja, hogy a megszaggatott fűszálak újra megerősödjenek. Ne tévesszen meg a látvány, hiszen a tevékenység után úgy tűnhet, mintha tönkretettük volna az udvart, de ha jól végeztük munkánkat, csodás gyepet kaphatunk!


Jelentős folyamatnak minősül még a gyomtalanítás, amely során a gyepbe nem illő ártalmas növényeket távolítjuk el az udvarról, valamint a fűnyírás is, ami biztosítja a fű egyenletes növekedését és fejlődését. 


Hasznos kertészeti kiegészítők


“Persze mindez olyan egyszerűnek tűnik, de sosem tudom, mi, mire való” - gondolhatod. A praktikus kertészeti kiegészítők használata, nem egy nagy ördöngösség, csupán néhány termék funkciójával szükséges tisztában lenned. 


Egy nagy területű kert vagy udvar füvének nyírása nem kis feladat, így ilyen esetben sokkal jobb a robotfűnyírók alkalmazása. Ezen termékek egy egyszeri kiadás után minimalizálni tudják a költségeket. Nem kell üzemanyagot vagy olajat pazarolni a használatukhoz, ráadásul minden erőfeszítés nélkül varázsolhatod ujjú az udvart.


Vásárolhatsz még a terasz hűtésére, árnyékolására szolgáló eszközöket, valamint olyan kiegészítőket is, amelyek a gyep esztikáját biztosítják. 


A különböző talajtakarókat pedig gyeppótlóként is alkalmazzák, ide sorolható például a geotextília vagy a vakondháló.


Mire jó a leszúrható ágyásszegély?


Természetesen vannak olyanok, akik a gyep mellett az egész kert gondozására nagy hangsúlyt fektetnek, amihez talán még több funkcionális eszköz szükséges. A fűmagok, tápok kategóriájának különleges kiegészítői éppen ezen kellékeket segítenek megtalálni. 


A műanyag gyeprács használata speciális lerakást igényel, hiszen habár nagy a teherbírása, de tartós autós közlekedés hatására a műanyag darabok szétválhatnak és kicsúszhatnak helyükről. Ahol tehát folyamatosan jármű közlekedik, ott szükség van gyepszegély alkalmazására.


Aztán ott van a leszúrható ágyásszegély is, amely lehetővé teszi a kertben, hogy elkülönítsük a területeket. Például elválaszthatod a fűágyást más célú kertészeti elemektől. 


Vásárlás előtt mindenképpen tudd, mi a célod, illetve melyek a kerted, a talaj jellegzetes adottságai, amihez igazíthatod majd magát a terméket!