A téli pihenőt követően tavasszal az öntözőrendszer indításakor akad némi teendő, amit érdemes elvégezni azon kívül hogy a rendszert megtápláljuk vízzel. Ezen teendők garantálják majd, hogy egész évben gond nélkül üzemeltethessünk öntözőrendszerünket.

Miután biztosítottuk a rendszer számára a vizet, célszerű ellnőrizni a rendszer főbb elemeit. Először is a mágnesszelepek megfelelő működését ellenőrizzük. Először nyissuk ki a szelepeket egyesével, hogy a teljes csőhálózat és a szórófejek is víz alá kerüljenek. Majd kézi nyitás segítségével ellenőrizzük a szelepek megfelelő működését, nyitását, zárását.

Amennyiben itt mindent rendben találtunk célszerű a szórófejek helyes működését és beállítását is ellenőriznünk, ugyanis a téliesítés során lehet hogy egyes spray vagy rotoros fúvóka nem pont ugyanúgy került vissza a szórófejházba, hogy az eredetileg be volt állítva. Ez esetben pedig a szórófejek nem a megfelelő irányban, vagy szögben szórnak. A szórófejek beállítása során ellenőrizzük a szórófejek és fúvókák állapotát, szükség esetén tiszítsuk meg azokat a szennyeződésektől. Ha beállítottuk a szórófejeket is nincs más teendeőnk mint az öntözésvezérlő működését ellenőrizni.

Az öntözésvezérlőt kapcsoljuk be, majd kézi program segítségével indítsuk el az egyes köröket, ezzel is ellenőrizve a mágnesszelepek megfelelő működését. Ha mindent rendben találtunk állítsuk be a pontos időt és szükség esetén módosítsuk az öntözési programunkat az időjárásnak megfelelően.