A paradicsom csepegtető öntözése

paradicsom csepegtető öntözése

Magyarországon, de tán az egész világon az egyik legkedveltebb zöldség-féle a paradicsom. Sokrétű a felhasználása, hiszen készíthetünk belőle leveseket, szószokat, süthetjük, grillezhetjük, tölthetjük, stb.

De vajon tudták-e, hogy tartása viszonylag nagyobb odafigyelést igényel? A paradicsom érzékeny növény, a földjét nem szabad engedni, hogy kiszáradjon. Erre jelenthet megoldást a paradicsom csepegtető öntözése, amit jelen blogbejegyzésünkben fogunk górcső alá venni.

A paradicsom zöldség – vagy mégsem?

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, amit a 16. században fedeztek fel Dél- és Közép-Amerikában és azóta töretlen népszerűségre tett szert. A paradicsom kifejezés jelöli mind a növényt, és a bogyótermését, amelyet mi magyarok zöldségként használunk. A magyaroktól korábban “paradicsomalma” vagy a “Paradicsom almája” elnevezést kapta, ebből rövidült a ma is használatos paradicsommá. És hogy használják-e még valamelyik országban az alma kifejezést? Igen. Az olasz nyelvben pomodoroami annyit tesz: aranyalma.

Termesztési igénye

Az a jó a paradicsomban, hogy amíg nyáron és ősszel jó idő van, addig terem. Rengeteg fajta közül választhatunk, nekünk csak annyit kell eldönteni, hogy mire szeretnénk felhasználni. Általános jellemzője, hogy melegigényes növény, tehát az első lépés, amit tegyünk meg, hogy palántázzuk. Amennyiben vásároljuk a palántákat, akkor érdemes a levelek sötétzöld színére és a növény magasságára figyelmet fordítani. A saját magunk által kipróbált paradicsom palántázását pedig már március közepétől kezdjük meg, nehogy kifussunk az időből. A vetőmag beszerzésénél megint csak arra figyeljünk, hogy megbízható helyről szerezzük be leendő növényünket, mert, ha régi a mag, nem fog kicsírázni.

Palántázás: Vegyünk egy tejfölös poharat, tegyünk bele jobb minőségű termőföldet, ejtsünk benne egy lyukat és abba helyezzük a pár szem magot. Amikor a növénykék elég magasak (10-15 cm) és erősek ahhoz, hogy szabadtérre ültessük ki, akkor keressünk számukra végleges helyet. Sokan félnek még az áprilisi fagyoktól, és csak május közepén merik kiültetni. Ha jó idő ígérkezik, akkor a növényke egy hét alatt gyökeret ereszt és nőni kezd. Érdemes úgy megválasztani a végleges helyét, hogy napi szinten legalább 8 órát érje napfény.

Milyen talajt kedvel?

A lazább, szerves anyagokban gazdag, jó vízháztartású talajokat kedveli. Trágyázást nem igényel a paradicsom, de zöld gyümölcsöt, szalmát vagy más szerves talajtakarót rakhatunk a növény alá.

A paradicsom csepegtető öntözése

A paradicsom esetében, míg gyökeret ereszt, valamint míg a bogyótermés kialakul, kritikus időszaknak tekinthető. Ekkor semmiképp ne hagyjuk a talajt teljesen kiszáradni, valamit az öntözővizet csak és kizárólag a paradicsom tövéhez juttassuk. De nem mindegy, hogy mennyi vizet kap és a víz milyen minőségű! A paradicsom öntözéséhez nagyon jó módszer lesz a csepegtető öntözéses rendszerkiépítése. A víz így lassan fog eljutni a gyökérzóna egészéhez, nem áll fenn a veszélye, hogy a kapkodással véghez vitt öntözéssel kárt teszünk a növényben.

A csepegtető gombát elhelyezhetjük a növény tövénél, akár a szalma alatt. A csepegő víz így nem veri le a növény leveleit, így a gombás megbetegedést elkerülhetjük. Jól szabályozható, könnyű beállítani, hogy a paradicsom talaja folyamatosan nedves legyen, de ne ússzon a felesleges vízben.

A csepegtető öntözés igen kifizetődő hosszútávon, megéri a belé fektetett idő, energia. Kevesebb vizet fogunk ezáltal felhasználni, viszont háromszor hatékonyabb az öntözés ezen formája. Ha nem merjük mi magunk kiépíteni a csepegtető berendezést, érdemes szakemberrel elvégeztetni az öntözőrendszer telepítését.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ