Ha körbenézel az otthonodban, biztosan találsz olyan flakont vagy üveget, amin szórófej van. A különféle tisztító- és fertőtlenítőszerek szinte mindegyike kapható szórófejes kivitelben. Számos olyan étkezési hozzávaló is van, amit szórófejes üvegből permetezünk az ételre: ecet, citromlé, olívaolaj, stb. A dezodorok és egyéb kozmetikumok is praktikus szórófejes csomagolásban várják, hogy használatba vegyük őket.

A szórófej nemcsak praktikus, hanem hozzájárul a folyadékok gazdaságos felhasználásához is. A spriccelős technikának köszönhetően nagyobb területre tudjuk felhordani a különféle, folyékony halmazállapotú anyagokat. 

Szórófej a kertben

A szórófejek a kerti öntözőrendszer alapdarabjai. Az elv ugyanaz, mint minden más szórófej esetében: a vizet a fejből permetezve, spriccelve az öntözendő területre juttatja. Az automata öntözőrendszerek kiépítésénél számos tényezőt kell sorra venni. A különböző típusú szórófejek más-más hatékonysággal dolgoznak, és különféle zöldterületre javasoltak. Más szórófej alkalmas egy gyümölcsös vagy mezőgazdasági terület öntözésére, mint egy családi ház, virágágyásokkal, nagyobb gyeprésszel rendelkező kert locsolására. Kialakítástól függően teljes körben vagy körcikk alakban tudnak mozogni és öntözni. 

Az öntözőrendszer kiépítésénél számít a terület mérete, fekvése, a növényzet típusai. Az azonban minden öntözőrendszer tervezésénél elsődleges szempont, hogy az öntözés mindig szórófejtől, szórófejig tartson, mert így lehet biztosítani a megfelelő vízellátást. A szórófejek nagyban meghatározzák a locsolás minőségét, ezért kiemelten fontos a helyszínre ideális típusú és mennyiségű szórófejet telepíteni.

Szórófejek típusai

A víznyerő helyről csöveken keresztül jut a víz a szórófejekig. A szórófej fúvókájába a víznyomás miatt kerül a víz, és innen adagolja a vizet. A vízsugarat meg is bonthatja a fej, attól függően, hogy mozgó vagy fix alkatrésszel dolgozik-e.

A szórófejeket csoportosíthatjuk anyaguk, működésük vagy akár az alkalmazott víznyomás alapján is.

  • A spray vagy esőztető, vízfüggönyös fúvóka apró vízcseppenkként juttatja a vizet a növényzetre, kb. 5 méterig tudja szórni a vizet.

  • A rotoros szórófejekkel messzebre jut a víz: a házi kertektől a közparkokig ideális választás nagy kiterjedésű területek öntözésére. A mikro szórófej az öntözés mellett párásításra, fagyvédelmi vagy frissítő öntözésre is használható.

  • Főleg mezőgazdasági területek öntözésénél láthatjuk a jellegzetes hanggal és látványos vízsugarakkal dolgozó billenőkaros vagy más néven kalapácsos szórófejeket.

A szórófejek típustól függően a föld szintjében vagy abból kiemelkedve kerülnek kiépítésre, üvegházakban akár a mennyezetről lógva is találkozhatunk velük. Nézz körül webáruházunk kínálatában!

Automata öntözőrendszer

Ha az automatizált locsolás mellett döntünk, nemcsak a fizikai munkával és az idővel spórolunk, hanem a vízköltségeket is kordában tudjuk tartani. Ma már választhatunk olyan okos öntözőautomatikát is, amely távolról is irányítható. Bárhol is vagyunk, wifi-s vezérlővel messziről is változtathatunk a locsolási beállításokon. 

Az automata öntözőrendszer több részegység együttes és összehangolt működésével biztosítja a kerti növények megfelelő vízellátását. Abban, hogy ez az öntözés valóban hatékony, folyamatos és jól adagolt legyen, a szórófejeknek oroszlánrészük van. Az öntözés mellett nagy szerepük van a növények permetezésben is, de ez már legyen egy következő bejegyzés témája.