A modern eszközök révén már az öntözés is teljesen automatizálható. Elég csak megépíteni az öntözőrendszert, beállítani a megfelelő értékeket, és más dolgunk nem is lesz a kert locsolásával. A vezérlő automatika segítségével teljesen önműködővé tehető a rendszer, vagy akár egy gombnyomással elindíthatjuk és leállíthatjuk.

Az ilyen rendszereknél fontos szerepe van a mágnesszelepeknek, amely fontos alkatrésze a szolenoid. Ez tulajdonképpen egy tekercs a közepén egy vasmaggal. Ha elektromos áram halad át a tekercsen a vasmag az elektromágneses térben elmozdul. Ez képezi a szolenoiddal ellátott mágnesszelepek működési elvét. A mágnesszelep alaphelyzetben zárva van, így a víz nem jut át rajta. Azonban elektromos áram hatására a szelepek megnyílnak, így beindul az öntözőrendszer.

Az elektromos áram be- és kikapcsolása megoldható időkapcsolóval, de a kézi be- illetve kikapcsolás is megvalósítható. Két féle szolenoid létezik, így aszerint választhatunk, hogy hálózati áramot használunk az időzítők működtetéséhez, vagy elemmel működő automatikát alkalmazunk. A hálózati áram esetén a 24 Voltos váltóáramot igénybe vevő szolenoidra van szükségünk, míg az elemes öntözésvezérlők esetén a 9 voltos egyenárammal működő szolenoid lesz a jó választás.

Az öntözésvezérlők segítségével könnyen beállíthatjuk, hogy milyen időpontokban szeretnénk locsolni, meddig tartson az öntözés, és a kijuttatott víz mennyisége is szabályozható. A szolenoid vezérelte mágnesszelepek hosszú élettartamúak, ezáltal akár több szezonon keresztül élvezhetjük a kényelmet, amit ezek az eszközök biztosítanak.