Nincs is bosszantóbb annál, amikor egy gyönyörűen gondozott vagy veteményezett kertben hosszú vakondtúrásokra bukkanunk. Ilyenkor úgy érezzük, hogy kárba veszett, mindaz, amit felépítettünk. Ekkor elkezdünk gyorsan olyan megoldásokat keresni, amelyek egy varázsütésre megszabadítanak problémáinktól. Nos, akadnak minőségi kertészeti termékek, amelyeket bevethetünk, viszont az sem mindegy, hogyan alkalmazzuk azt. A következő pár sorban a vakondháló terítésének fortélyairól olvashatsz bővebben. 


Hasznos vagy káros a vakond?


A vakond jelenlétét illetően heves vitákkal találkozhatunk. Valójában a vakondpártiak és -ellenzők szempontjait is meg lehet érteni, lássuk, hogy miért!


A kert számára hasznos tevékenységet is végeznek, hiszen a sok-sok ártalmas férget felfalják, ilyen például a cserebogár, a lótücsök vagy a drótféreg is. Így tulajdonképpen segítik is a kertész munkáját, a talajerő-gazdálkodást a kártevők elleni védekezés során. 


Aztán ott van az érem másik oldala, hogy a kis jószágok jelentős károkat tudnak okozni a földttulajdonosnak. Nagy halmokat túrnak, amivel elcsúfítják a gondozott kert látványát, ráadásul az ágyásokban és azok terményében is kárt tehetnek. Kedvenc lakomájuk ráadásul a földigiliszta, ami szintén nagy szerepet vállal a talaj életében. 


Szerencsére a webáruházunk kínálatában kapható termékek segítenek neked az ilyen kertészeti problémákban!


Hasznos kertészeti kiegészítők


Vannak olyan kertészeti kiegészítő termékek, amelyek nagyban megkönnyítik a gazdálkodást, csupán arra kell ügyelnünk, hogy a megfelelő típusokat szerezzük be belőlük. Minőségi talajtakaróink között például megtalálhatod a vakondhálót is. Lássuk, mit kell tudnunk róla!


A vakondháló azért is hasznos, mert a felszín felé túró vakondot megállítja, ezáltal nem tud túrásokat hagyni a kertben, aminek köszönhetően sokkal esztétikusabb is lesz. De mi a helyzet akkor, ha a vakondhálót is feltúrja a kis állat? Nos, ekkor szépen kivehető a gyepen végigtekintve, hogy merre járt a vakond. A földet a gyep szélére túrja, és sajátos járatokat képez magának a gyep alatt. Egyáltalán miért történhet ilyen? Valószínűleg azért, mert a behálózott területen is élelemre akad, illetve a vakondháló helytelen terítéséből is adódhat ilyen probléma. 


A vakondháló terítése


A vakondhálót csak úgy tudjuk helyesen teríteni, ha még legalább egy kb 10 cm-es földtakarót is kap a háló. Így az sem baj, ha alatta is túr a vakond, mert a felszínen ez már nem fog meglátszani. Sőt, így már a gyepkarbantartó műveleteket is könnyedén elvégezhetjük. 


Természetesen az is fontos, hogy megfelelő minőségű vakondhálót terítsünk le, így erre a célra az erős műanyagból készült hálók kiváló segítséget nyújtanak. 


A terítés előtt mindenképpen gondoljuk át, hogy át szeretnénk-e néhány év múlva rendezni a kertet vagy sem, továbbá biztosak vagyunk-e abban, hogy szakszerűen kerül a földbe a háló.


Folyamatos védekezés


A vakondháló kitűnő módszer, azonban nem árt tudnod, hogy ezzel még nem oldottad meg örökre a vakondkérdést, ugyanis folyamatosan védekeznünk kell azok ellen a kártevők ellen is, amelyek odacsalogatják. Légy körültekintő, és ápold komplexen a kertet, különben minden más módszer csak felületi kezelésnek minősül majd. 


A vakondhálót továbbá szakszerűen terítsük le, különben sokkal többe kerül majd az eltávolítása, mint amennyit a megvásárlásába fektettünk.