Az automata öntözőrendszer telepítése

automata öntözőrendszer telepítése

Korábban már foglalkoztunk azzal a témával, hogy milyen egységekből épül fel egy automata öntözőrendszer. Akkor már tisztáztuk azokat a tényeket, hogy egy jól felépített öntözőrendszerhez elengedhetetlen, hogy alaposan megtervezzük a lépéseket, anyagszükségleteket a rendelkezésre álló adatok segítségével. Ha nem pontos adatokkal dolgozunk, akkor elképzelhető, hogy a rosszul megtervezett automata öntözőrendszert nem megfelelően sikerül telepíteni. Mai blogbejegyzésünkben foglalkozzunk egy kicsit az automata öntözőrendszerek telepítésével, a folyamat lépéseivel.

Első, egyben legfontosabb lépés!

Vegyük számításba kertünk adottságait. Fontos, hogy időt szakítsunk az alapadatok helyes rögzítéséhez, ugyanis ez fogja meghatározni a megfelelő telepítést és működést.
●    Mérjük fel a területet, ahova telepíteni szeretnénk az automata öntözőrendszert.
●     Határozzuk meg a megfelelő nyomáson rendelkezésre álló vízmennyiséget.
●     Mérjük fel a szórófejek elhelyezését.
●     Nézzük át a zónákat, osszuk fel a kertet zónákra.
●     Méretezzük a csöveket és szerelvényeket.

Az automata öntözőrendszer telepítése

Miután megvannak az alapadatok, nekikezdhetünk a telepítésnek. Mi lesz a kitűzött cél?
●   Hova helyezzüka szórófejeket,
●   Jelöljük meg az árkok vonalait, majd döntsük el, hogyan pótoljuk szépen például a gyepünk hiányát (pl.: gyeptéglával-e, esetleg vetünk újra fűmagot?).
● Jelöljük ki az öntözéshez használt elektronika pontos helyét (szelepdobozok, vezérlő automatika, esőérzékelő).
Miután meghatároztuk a célokat, kezdjünk neki a kiépítésnek:
●   Ássuk ki az árkokat, végezzünk az összes földmunkával.
●  Az árokba fektessük be a csöveket úgy, hogy először a gerincszakaszt rakjuk le egészen a szeleposztókig, onnantól pedig a szárny-vezetékekig.
●   Csatlakoztassuk a szórófejeket. Attól függően, hogy milyen szórófejet terveztünk beépíteni, mossuk át a rendszert. Zónáról zónára haladva, az összes cső csatlakoztatása után és szórófej behelyezése után öblítsük át a szórófejeket, hogy az esetleges szennyeződéseket kimossuk a rendszerből.
●   Állítsuk be a szórás szögét.
●  Csepegtető öntözőrendszer zónás telepítése esetén, az ágyások mentén haladva helyezzük le a csepegtető csöveket. Ehhez a rendszerhez további kiegészítőket is érdemes megvásárolni, erről pedig érdemes szakemberek véleményét is kikérni.
●   Húzzuk be a mágnesszelepeket.
●   Állítsuk be az esőérzékelőt, hogy áram alatt legyen.
●Óvatosan temessük vissza az árkokat, különös tekintettel a szelepdoboz környékére. A szelepdoboz teteje teljesen egy szintben legyen a kertünk talajszintjének tetejével. A szelepdoboz alá érdemes rakni geotextíliát illetve vakondhálót is, hogy a vakondok ne tegyenek kárt benne, illetve a szelepdoboz ne sárban feküdjön.
●  A vezérlő beüzemelése előtt csatlakoztassuk a mágnesszelepeket, aztán kössük be a vezérlőt az áramkörbe.
● Legvégső lépésként minden zónát indítsunk el manuálisan, mert így tudjuk a fúvókák szórásszögét és szórási távolságát finomhangolni.

A telepítés lépéseit egyszerűsítve, pontokba szedve vázoltuk fel, ennél természetesen jobban kell figyelni a részletekre. Kollégáink örömmel segítenek, akár a telepítés kapcsán, akár csak tanácsaikkal, webáruházunkban pedig elérhetők a szükséges alkatrészek és idomok.

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ