Geotextília alkalmazása a kertben

geotextília

Minden kertész szereti, ha kertje rendezett, gyommentes, tiszta és áttekinthető. Kihangsúlyoznánk a gyommentes ágyás szépségét, amiről sokan úgy gondolják, hogy egy szélmalomharc a növénygondozás vagy növénytermesztés gyönyörű ösvényén. Hiszen a természet rendje, hogy ami a földben megfogan, az ki is kel, tekintet nélkül arra, hogy mi csak és kizárólag az általunk választott növényeket szeretnénk gondozni, a gyomokat nem. Így egy folyamatos küzdelem csataterén szeretnénk bemutatni a növénytermesztők egyik hatékony fegyverét a geotextíla alkalmazását a kertben.

Mi is a geotextil?

Kétféle elnevezése is helyes a kertészeti szakzsargonban: geotextil vagy geotextília. A geotextília egy olyan textilanyag, ami egy tűnemezelt szálszerkezetű, filcszerű anyag. Felhasználása igen sokrétű. Használhatjuk veteményesekhez, balkonokon lévő ládáknál, kiskerti díszágyásoknál, az utcafrontokra néző kiskerteknél. Dézsákban, nagyobb ládákban elhelyezett dísznövényeknél vagy veteményeknél is hasznos eszköz lehet a gyomok elleni harcok terén.

Miért hasznos még a geotextília alkalmazása a kertben?

Ha már eldöntöttük, hogy kipróbáljuk a veteményesünk vagy egyéb dísznövényeink ágyásában, akkor járjunk utána, hogy milyen egyéb fontos tulajdonságokkal bír a geotextília? A legfontosabbról már szót ejtettünk, tudjuk, hogy a gyomok növekedésének gátlásában egy hatékony eszköz. A talajra fektetve az erős, sűrű szövésű, nagy szakítószilárdságú geotextíliát, megakadályozza a gyomnövények áttörését a talajból a felszínre.

Ugyanilyen hatékony lehet a vakondok elleni harcban is, de hangsúlyozni szeretnénk, hogy nem ugyanolyan hatékonyságú eszköz a geotextília a vakond ellen, mint a vakondháló! Viszont a kettőt egyszerre használva már nagyobb biztonságban lehet ágyásunk mind a gyomnövényektől, mind pedig a vakondoktól.

Ezen kívül hasznos kiegészítő lehet, mert hőszigetelő tulajdonsággal is bír. Miért fontos ez? Mert az egyenletes hőmérséklet biztosítja a növény egyenletes növekedését. Nincs kitéve például talajmenti fagyoknak mondjuk tavasszal, veteményezéskor. De ugyanígy hasznos a nyári melegben, segítségével kevésbé szárad ki a talaj termő rétege, ezzel biztosítva a folyamatos víz- és tápellátást.

A geotextil használatával segíthetünk magunkon, hiszen nem keverednek a különböző anyagösszetételű talajrétegek. Például a különleges talajösszetételt kívánó növények talaja telepíthető úgy a kertünk talajába, hogy nem szükséges egy egységes talajcserét csinálni az egész területünkön. Csupán akkora részt kerítünk le az adott növény számára, amekkora ültetendő térfogatra szükségünk van.

Ugyanilyen hasznos lehet, ha díszkavicsot vagy murvát használnák egy kerti út kialakításához. Gondoljunk bele, hogy a kerti utunk mellett lévő dísznövény-virágágyást, vagy gyepesített területet már lefedtük ilyen hálóval, de mondjuk kihagyjuk az utat, ahol felüti fejét a gyom. Nem fog szép látványt nyújtani. Használjunk geotextíliát!

Elősegíti a talaj optimális vízháztartását, mert sűrű szálszerkezetének köszönhetően a talaj kisebb-nagyobb szemcséit felfogja, de a vizet átengedi, nem képződik a tetején pangó víz. Használatával hatékonyabbá tesszük a drént, vagyis a talaj vízelvezető képességét.

Ha bizonytalannak érzed magad abban, hogy milyen típusú geotextíliát érdemes használni, vagy hogyan, vedd fel munkatársainkkal a kapcsolatot telefonon vagy emailben.

MEGOSZTÁS

NINCS HOZZÁSZÓLÁS

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ