Hosszas tervezést, anyag és eszközbeszerzést, földmunkákat, majd az alapos kivitelezést követően eljutunk arra a fázisra az automata öntözőrendszer kialakításánál, hogy már csak azzal kell foglalkoznunk, hogyan programozzuk az öntözőrendszer automatikáját.

Milyen egységekből állnak az öntöző-automatikák?

Az öntözéshez használt automatikák nagyon sok részegységből állhatnak. Amikor megtervezzük az öntözőrendszerünket, érdemes már akkor fontolóra venni, hogy milyen elemekre lesz szükségünk:
 • Számít a mágnesszelepek száma
 • Milyen típusú, gyártmányú automatikát használnánk
 • Milyen érzékelőkkel szereljük fel az öntözőrendszerünket
 • Milyen és hány eres vezérlőkábelre lesz szükségünk
Ha nem vagyunk gyakorlottak az öntözőrendszereket szabályozó vezérlők telepítésében, esetleg szeretnénk biztosra menni, és a teljes automata öntözőrendszert profi szakemberekkel elkészíteni, érdemes kapcsolatba lépni velünk!

Milyen módon szerelhetjük fel az egyes automatikák vezérlőjét?

Az automata öntözést segítő vezérlő automatikáknak beltéri és kültéri egysége is létezik. Bármelyik gyártót is választjuk az öntözésvezérlő kiépítéséhez, nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

A beltéri öntözésvezérlő automatikánál külön-külön érdemes felszerelni, egymás mellé, zárt és fedett helyre tenni a trafót és magát a vezérlő egységet is. A kültéri vezérlőnél valamivel nagyobb szabadság adatik a felszerelést illetően. Felszerelhetjük az épületen kívül vagy közvetlenül a mágnesszelepekhez akár a szelepakna vagy szelepdoboz közelébe. A csapra szerelhető vezérlő automatikát, mint ahogy a neve is mutatja a csapra szerelhetjük fel.

Hogyan állítjuk üzembe a beltéri vezérlőt?

A trafóban található vezetékeket bekötjük az automatika váltóáram jelzésű csavarja alá. Mielőtt bedugjuk a trafót a konnektorba, távolítsuk el az elemek helyét takaró műanyag tiltót. Az összes mágnesszelep egyik kábelét egyesítjük, amit egy vezetéken juttatunk el a vezérlőhöz és a "C" jelölésű pontra kötünk be.

Kültéri automatika üzembe beállítása

A kültéri öntözővezérlő bekötése ugyanolyan, mint a beltéri automatikáé. A különbség annyi, hogy a vezérlő dobozában van a beépített trafó. Az üzembe helyezéshez szükségünk lesz villásdugóra, amely lehetőleg földelt, és három erű kábelre. A vezérlőből kivezetett kábelekre vízmentes csatlakozóval csatlakoztatni kell a mágnesszelepeket, az esőérzékelőt.

Hogyan szereljük fel a csapra köthető automatikát?

Hollander segítségével csapra is szerelhetünk néhány típusú öntözővezérlőt, amelyek elemmel üzemeltethetők. Egy és kétzónás vezérlők egy-egy öntözési zónát üzemeltetnek.

Az öntözőrendszer programozása

Az automatika főmenüjében eljuthatunk az egyes beállítási módokhoz. A gyártótól, gyártási típustól függhet, hogy milyen egyedi programozási lehetőségeket ajánl fel a rendszer.

 • A dátum és idő beállítását adjuk meg az adott paraméterek függvényében.
 • Adjuk meg az öntözés indításának időpontját, esetleg ha van ilyen opció, akkor az egyes zónák indítási időpontját is külön-külön.
 • Beállíthatjuk az öntözés időtartamát, akár az egyes zónákra külön-külön.
 • A vezérlő alapbeállítása lehet, hogy minden nap öntöz. Ezt módosíthatjuk is.
 • Évszakhoz igazíthatjuk a beállításokat.
 • Lehetőségünk van manuális indításra, amit például a tavaszi karbantartás alkalmával használni szoktunk.
 • Kikapcsolhatjuk a teljes vezérlőt.