A szép és gondozott kert egyik kulcsfontosságú kérdése, hogy hogyan oldjuk meg az öntözését. Azt már tudjuk, hogy ha nem akarunk túl sok időt és kis hatásfokú öntözést, akkor érdemes kiépíttetni az automata öntözőrendszert, ami nemcsak megspórolja nekünk az öntözéssel eltöltött időt, de a felhasznált vizet is. A költséghatékony öntözőrendszer kialakításához nem árt néhány lényegi kérdéssel tisztában lenni, például azzal, hogy milyen kerti öntöző szórófejet érdemes választani ahhoz, hogy az előbb említett előnyöket jól ki tudjuk használni?

A szórófejek az öntözőrendszerben a tényleges vízkijuttatást végzik. A szórófej a szórófej házából és a fúvókákból áll, amik használaton kívül a föld alá vannak süllyesztve, locsoláskor azonban a víznyomás hatására kiemelkednek a földből. Több típusukat ismerhetjük, csoportosításuk ennek következtében sokféle lehet, például működési elv alapján vagy felhasználástól függően.

Praktikus kerti öntöző szórófejek - a spray szórófej

Ha a spray szórófejekről van szó, akkor az öntözött területen esőszerű öntözés zajlik, hiszen ezen fúvókák nagy intenzitással juttatják ki a vizet, leginkább a kis méretű területekre. Az öntözött terület nagysága a szórási sugarat vizsgálva 0,6-5,2 méterig terjedhet.

Ahhoz, hogy spray típusú fúvókákat használjunk a szórófejekbe, a víznyomásnak optimálisan 1,5-3 bar között kell lennie. A fejeket úgy érdemes elhelyezni, hogy a másik szórófejjel átfedésben legyen, hiszen a fúvókától távolodva a vízsugár nagyobb területet öntöz, így a szórófejtől távolabbi területek kevesebb öntözővizet kapnak. Amennyiben korszerű szórófejekhez jutottunk hozzá, akkor annyi előnyünk van, hogy ezeket eleve úgy alakították ki, hogy fejtől-fejig érjen az öntözővíz szórása.

A szóráskép állítható vagy fix is lehet. Az állítható szórófej fúvókáját 0-360 fok között be lehet állítani aszerint, hogy mekkora lesz az öntözésre szánt pázsit nagysága. A fix szórásképű spray fúvóka több szögbeállítással rendelkezik, például 90-180-360 fok. Használatuk az utóbbi években nehézségekbe ütközik, mégpedig azért, mert a kerten keresztül menő utak manapság nem egyenesek, hanem kanyargósak, így az öntözött terület fedését nem biztos, hogy ezzel célszerű megoldani.

A rotoros, rotátoros, rotary, forgó vagy turbinás szórófejek

Mind az öt elnevezés ugyanazt a technikát takarja. A rendkívül víztakarékos rotoros fúvóka kis intenzitással öntöz több sugárban, így elsősorban kis és közepes területekre ajánlott telepíteni. A szórási sugara 1,8-10,7 méterig terjed, melynek a fejhez közel van egy kis cseppeket szóró fősugara, a fejtől távolodva pedig egyre nagyobbak lesznek az öntözővíz cseppjének méretei. A rotoros szórófejekkel működő öntözőrendszerek minimum 2,5-5 bar nyomáson működnek.

Telepítésüknél itt is figyeljünk arra, hogy a szórófejtől-szórófejig érjen az öntözővíz szórása, mert ha nem, előfordul, hogy nem kellően öntözi meg az adott területen található növényeket. A rotoros szórófej állítható szögben, 40-360 fok között tud öntözni. A kisebb teljesítményű rotoros szórófej kisebb kertek, a nagyobb teljesítményű rotoros fejek sportpályák öntözésére, míg a nagyobb teljesítményű turbinás szórófej közterületek, parkok öntözésére alkalmas.

Mikroszórófejek

A mikroszórófejek segítségével elkerülhetjük, hogy pazarló öntözést folytassunk, sőt, az öntözés hatékonysága a mikroszórófejeket használó csepegtető öntözésnél a legjobb. Az egyenletes vízeloszlás érdekében a víznyomás 2-3 bar legyen. Elsősorban sziklakertekben akár üvegházakban és fóliasátrakban termesztett növények csepegtető öntözésére használjuk.